Hatay’da günlük 1 ton ürün kurutuluyor!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, bereketli Amik Ovası’nın kalbi Kumlu’da halk, esnaf ve çiftçi buluşması gerçekleştirdi.

İlk ziyaretini Kumlu CHP ilçe başkanlığına yapan Başkan Lütfü Savaş, daha sonra ilçe merkezinin ardından Batıayrancı, Akpınar ve Akkerpiç mahallelerinde hem mahalle sakinlerinin hem üreticilerin yaşadığı sorunları dinledi, hem de kırsal kalkınma projesinin yeni bir ayağı olan organomineral gübre ile ilçede yürütülen çalışmaları anlattı.

Mahalle Muhtarı Ahmet Yılkıran’ın ev sahipliğinde gerçekleşen buluşmalarda, Başkan Savaş imkânlar dâhilinde tüm sorunları çözmeye çalıştıklarını belirterek, hiçbir ayrım yapmadan herkese hizmet ettiklerini, olumsuz pandemi koşullarına rağmen hizmetlerine ara vermediklerini söyledi.

Ürettikleri organomineral gübrenin dar gelirli çiftçiyi sevindirdiğini belirten Başkan Savaş, “Bir buçuk yıl boyunca toprağı karış karış analiz ettik. Ürettiğimiz gübrede toprağın ihtiyacı olan elementler var. Kimyasal gübreler toprağı çoraklaştırıyor. Biz ürettiğimiz organomineral gübre ile toprağı yumuşatıp daha verimli hale getirmek istiyoruz. Üç çeşit gübre üretiyoruz. Ürettiğimiz gübreyi mal ettiğimiz fiyata satmak zorundayız. Çünkü kısıtlı bir bütçeyle bu işin devamlılığını sağlamaya çalışıyoruz. Kar amacı gütmüyoruz. Amacımız dar gelirli çiftçimize yardım etmek. Kırsal Kalkınma Projesiyle bugüne kadar 10 bin 200 aileye ulaştık. Hedefimiz 20 bin aileye dokunmak. Ulaştığımız ailelere tohum, fide ve fidan veriyoruz. Tatlı patates, maydanoz, dereotu, badem, alıç gibi ürünleri ürettirip onlardan satın alıyoruz. Biz de onların bu ürünlerine katma değer ekleyerek satıyoruz. Günlük 1 ton ürün kurutuyoruz. Yakında bu kapasiteyi 20 tona çıkaracağız. Üreticilerimizin satamadığı elma ve portakal gibi meyveleri kurutup satacağız. Çünkü dünya artık kuru ve paketlenmiş gıdaya yöneliyor. Türkiye’nin maydanoz ihtiyacının yüzde 70’ini Hatay karşılıyor ama kurutulmuş maydanozu Mısır’dan alıyoruz. Amacımız hep birlikte üretimi ve üreticimizi kalkındırmak” dedi.

Bir cevap yazın