İskenderun Palmiye Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ecem Boran Kın, Akdeniz ülkelerinin birçoğundaki beslenme alışkanlıklarını yansıtan; meyve, sebze, tam tahıl ve kuru baklagillerden oluşan Akdeniz Diyeti hakkında bilgiler verdi. Bu beslenme tarzının uzun ve kaliteli bir yaşamın temel anahtarı olduğunu söyleyen Kın, tam tahıllı ürünlerin diyetin temelini oluşturduğunu ifade etti.
Tüketilen meyve ve sebzelerde çeşitlilik sağlamanın ‘Akdeniz Diyeti’nde önemli olduğunu belirten Ecem Boran Kın, “Akdeniz Diyeti’nde Günde 5 ile 8 porsiyon arası meyve ve sebze tüketilmelidir. Tam tahıllı ürünler diyetin temelini oluşturmaktadır. Her öğünde mutlaka tam tahıllı ürünlere yer verilmelidir. Haftanın en az 2 günü balık tüketilmelidir. Tereyağı, kuyruk yağı gibi doymuş yağ kaynakları bu beslenme tarzında bulunmamaktadır. Diyette kullanılan temel yağ, zeytinyağıdır. Kırmızı et tüketimi haftada en fazla 1-2 kez olmalıdır. Yüksek miktarda kırmızı et/kıyma tüketimi rektal kanserle ilişkili bulunmuştur. Protein ihtiyacınızı daha yoğunlukla tavuk eti, hindi eti, kuru baklagiller, yumurta ve kuruyemişlerle sağlanmalıdır. Süt ve süt ürünlerini tüketirken yağı azaltılmış olanlar tercih edilmelidir. Yemekler pişirilirken kızartma yöntemi değil ızgara, fırın, haşlama yöntemleri tercih edilmelidir. Günlük mutlaka 1,5-2 litre(8-10 bardak) su tüketilmelidir. Akdeniz diyetinde doymamış yağ asitlerinin zengin olması, antioksidan kaynaklarının tüketilmesi ve lif içeriğinin yüksek olması başta beyin sağlığı olmak üzere sindirim sistemine kadar birçok yönden etkilidir. Obeziteye karşı koruyucudur. Tip 2 diyabet görülme riskini azaltır. Yüksek tansiyon ve kötü kolesterolün düşmesine yardımcıdır. Kansere karşı koruyucu etki gösterir. Kalp damar hastalıkları riskini azaltır. Alzheimer hastalığına karşı koruyucu etki gösterir” dedi.