14 Mart Tıp Bayramı’ndan ziyade mücadele gününe dönüştü

Türk Tabipler Birliği(TTB)’nin çağrısıyla 14 Mart Tıp Bayramı’nda bir kez daha grev kararı alan sağlık emekçilerinin iki gün sürecek olan G(Ö)REV eylemi İskenderun’da da başladı. Sağlıkta şiddet, düşük ücret ve ağır iş yüküne karşı sorunlarını dile getirmek için İskenderun Devlet Hastanesi A Blok eski SSK bahçesinde bir araya gelerek iş bırakan hekimler, sorunlarını ve taleplerini dile getirirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslenerek, ‘Hiçbir yere gitmiyoruz’ dedi.

Hatay Tabip Odası, Hatay Hekim Birliği, Hatay Hekim Sen, Türk Sağlık Sen ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES)’in katılımıyla gerçekleşen grevde, 14 Mart’ın bir bayram havasında kutlanması gerekirken doktorların mücadele gününe dönüştüğüne dikkat çekildi.

“G(Ö)REV zamanıdır. Hiçbir yere gitmiyoruz, buradayız”

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları anısına bir dakikalık saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunması, 14 Mart Tıp Bayramı ile ilgili kısa bir ses özetinin dinletilmesinin ardından açıklama yapan Hatay Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Doğan Dalgıç, “Biliyoruz sorunlarımızın çözümü ancak kendi mücadelemizle olacaktır. Bizi duymazdan görmezden gelip yok sayanlara; sesimize kulaklarını tıkayanlara ‘Varsın gidiyorlarsa gitsinler, biz üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı istihdam ederiz. Gerekirse yurtdışından ülkemize dönmek isteyenleri davet eder, istihdam ederiz’ diyerek bizi değersizleştirenlere karşı emeğimize mesleğimize, geleceğimize hep birlikte sahip çıkmak için artık G(Ö)REV zamanıdır. Hiçbir yere gitmiyoruz, buradayız” dedi.

“Ülkemizden, halkımızdan ve haklarımızdan vazgeçmiyoruz”

Hekim Birliği Sendikası adına açıklama yapan Yusuf Evcil, mesleklerinin günden güne itibarsızlaştırıldığını belirterek, “Biz hekimler yıllarca kendi çabamızla ve ailelerimizin maddi manevi desteği ile Cumhuriyet’in kurucu değerlerinin sağladığı eğitimdeki fırsat eşitliği sayesinde en zorlu sınavlarda başarılı olarak eğitim hakkını elde ettik. Günden güne itibarsızlaştırılan mesleğimizi yerine getirirken tehdit edildik, şiddet gördük, tükendik ve hatta öldürüldük. İçinden geçtiğimiz zorlu koşullara rağmen zaman kavramı gözetmeksizin etik ve vicdani değerlerimizden başka bir şeyi düşünmeden, pandemi döneminde de çalışmaya devam ettik. Önce cephede savaştık, ailelerimizi haftalarca görmemeye razı olduk, tükendik, hayatlarımızı kaybettik.  Herşeye rağmen ülkemizden, halkımızdan ve haklarımızdan vazgeçmedik.  Buradayız; hep birlikte Hekimler ve hekimlik için yan yana mücadele etmeye devam ediyoruz” diye konuştu.

“14 Mart’ta bayram yapmıyor, yas tutuyoruz!”

Özlük hakları sürekli elinden alınan doktorlar ve sağlık emekçileri için ses yükseltmeye devam edeceklerini ifade eden Hekim Sen Hatay Şube Temsilcisi Hatice Cansız, “Bizler, her gün hakarete, şiddete, darba maruz kalan, dövülen, sövülen, canına kastedilen ve sonunda öldürülenleriz. Bizler; sağlık sistemindeki problemleri anlatmak için defalarca konuşan, bağıran fakat nihayetinde doğruları söylediğimiz için dokuz köyden kovulur gibi, kapı dışarı edilenleriz. Biz hekimler bugün 14 Mart’ta bayram yapmıyor, yas tutuyoruz! Bizler artık kendimizi öksüz-yetim, dışlanmış, ezilmiş ve hakarete uğramış görmek istemiyoruz. Bütün bunlar olurken, biz yine de hiçbir yere gitmiyoruz. Bizler; bu ülkenin çocukları, gençleri, yaşlıları, Bizler; bu ülkenin HEKİMLERİYİZ” açıklamasında bulundu.

“Mart ayında mücadeleyi büyütüyor, hiçbir yede gitmiyoruz”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İskenderun Temsilcisi Aziz Donat da her geçen gün mücadeleyi büyüttüklerini belirterek, “Haklarımız, emeğimiz ve sağlık hakkımız için, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri olarak üretimden gelen gücümüzle Mart ayında mücadeleyi büyütüyor, hiçbir yede gitmiyoruz. 14 Mart tanımı bizim için, en temel insan hakkı olan ‘Sağlık hakkı’ için, sağlık hizmetlerinin metalaştırılarak alınıp satılan bir mala dönüştürülmesine, hastaya müşteri denilmesine ve sağlık bütçesinin özel sermayeye aktarılmasına, uzun çalışma saatleri, iş yükü, mobbing ve angarya gibi modern kölelik çalışma koşullarına isyan edenlerin, karşı duranların haftasıdır” şeklinde konuştu.

“Sorunlar yumağında boğuşuyoruz”

Son olarak açıklama yapan Türk Sağlık Sen Hatay Şube Temsilcisi Harun Keleş de, Türk Sağlık Sen olarak yapılması gerekenlerin ne olduğunu net bir şekilde dile getirdiklerini belirterek, “Bunun için de mücadele vermekteyiz. Günün şartları, havanın durumu, rüzgârın yönüne göre değil, inandıklarımız ve doğru bildiklerimiz üzerine mücadelemizi sürdürüyor ve sürdüreceğiz. Biz istiyoruz ki sağlık camiasının geleceği karamsarlığa itilmesin. Sorunlar yumağında boğuştuğumuz son Tıp Bayramı, sağlık camiasının sorunlarına çareler üretilen, çözüm için adımlar atılan bir Tıp Bayramı olsun istiyoruz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından tüm doktorlar ve sağlık çalışanları yan yana gelerek, haklarını bir kez daha savunmak için birlikte hareket edeceklerini söyledi.

Bir cevap yazın