Hatay, mülteci ikametine kapatıldı

İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Türkiye’nin göç politikalarına yönelik yeni planlamalar yaptıklarını belirtirken, Hatay dahil 15 ilin geçici koruma kaydına kapatıldığını söyledi.

Ankara’da Türkiye’nin düzensiz göç ve mültecilerle ilgili yol haritası ve mücadelesinin konuşulduğu ‘Medya Temsilcileri ile Göç Buluşması Toplantısı’nda önemli açıklamalar yapan Bakan Yardımcısı Çataklı, yabancılarla ilgili ‘seyreltme’ uygulamasına başladıklarını, buna göre yüzde 25’in üzerinde Suriyeli nüfusun olduğu mahalleleri yabancıların ikametine kapatacaklarını söyledi.

Yeni düzenleme ile ilgili ayrıntıları paylaşan Bakan Yardımcısı Çataklı ,”Bir mahallede nüfusunun yüzde 25’inden fazla yabancı varsa orayı yabancıların ikametine kapatıyoruz. O mahalleye ikamet için yeni kayıt almayacağız. Bunu mahalle mahalle yaptık. Toplam nüfusun yüzde 25’ini geçtiği için Türkiye’de 781 mahalleyi kayıtlara kapatmış oluyoruz” dedi.

İkamete kapatılan iller

İkamete kapatılan iller hakkında açıklama yapan Bakan Çataklı, “Şimdi bazı şehirleri de tamamen ikamete kapatmış olduk. Kapatılan iller 3 gruptan oluşuyor; geçici korumaya kapatılanlar, uluslararası korumaya kapatılanlar ve ikisine birden kapatılanlar var. Geçici koruma kaydına kapatılan iller; Ankara, Antalya, Aydın, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, Hatay, İstanbul, İzmir, Kırıkkale, Kocaeli, Muğla, Sakarya, Yalova. Uluslararası korumaya kapalı iller; Ankara, Antalya, Aydın, Bartın, Bursa, Diyarbakır, Edirne, İstanbul, İzmir, Kırklareli, Muğla, Muş, Osmaniye, Rize, Tekirdağ, Tunceli” diye konuştu.

Adres değişikliğini bildirmeyenlerin geçici korumalarını askıya alınacak

Geçici koruma statüsündeki mültecilerin adres değişikliği konusundaki bildirimlerini sağlıklı hale getirmek için çalışma yürüttüklerini söyleyen Çataklı, “Yaklaşık 2 ay duyuruları yaparak bekleyeceğiz. 2 ay sonra adres değişikliğini bildirmeyenlerin geçici korumalarını askıya alacağız. Askıya almak ne demek? Türkiye’deki yararlandıkları hizmetlerin hiçbirinden yararlanamayacaklar. Hastaneye, okula ve birçok kuruma gittiğinde askıya alındığını görecek. Erişebildiğimiz her alanda bunu tekrarlayarak onun adresini güncelleştirmesini sağlayacağız. Belli bir süre geçtikten sonra bu oturmaya başlayacak ve tam sayı ortaya çıkacak” dedi.

Bir cevap yazın