Ulusal Pamuk Konseyi ve Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğiyle Hatay’da düzenlenen 6. Ulusal Pamuk Zirvesi, beyaz altın olarak bilinen pamuk sektörü ile ilgili sorunları ve çözüm önerilerini masaya yatırdı.
“Hatay’da Pamuk Sektörü’nde Sürdürülebilirlik” ana temasıyla Antakya Ottoman Palace Otel’de gerçekleşen toplantıya Türkiye’nin dört bir yanından katılan sektör paydaşları, üreticiler ve kooperatif başkanları pamuğun sadece tekstil sektörü için değil çeşitli endüstriler, lif, yem ve gıda sektörü açısından da önemi dolayısıyla global ölçekte önemli bir mahsul olduğunu belirterek, taleplerini ilk ağızdan yetkililere aktarma fırsatı buldu.
Toplantıya, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, Tarım ve Orman Bakanlığı Tarla ve Bahçe Bitkileri Daire Başkanı Dr Veyis Yurtkulu, Ak Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Bertan Balçık, Genel Müdür Mehmet Hasdemir, TOB Bitkisel Üretim Genel Müdürü Prof.Dr. Mehmet Hasdemir, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, ziraat odaları başkanları, pamuk üreticileri, tüccarlar, STK Başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.
6. Ulusal Pamuk Zirvesi’nin açılış konuşmasını yapan Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Bertan Balçık, Türkiye’nin köklü bir pamuk ülkesi olduğunu belirterek, “2020 yılında pamuk ekim alanları yüzde 40 azalarak 353 bin hektara geriledi. Aynı yıl pamuk fiyatlarının 2019 yılına göre yüzde 40 artması ve fark ödemelerinin desteklerinin 82 kuruştan 110 kuruşa yükselmesi sonucunda üreticilerimiz 2020 yılını kazançla kapatmıştır. 2021 yılında pamuk rekoltesinde yüzde 34’lük bir artışla 2 milyon 376 bin ton ürün elde edildi. Yurt genelinde hüküm süren kuraklığa ve su kıtlığına rağmen pamuk üreticilerimizin ferasetiyle önceki sezonun yüksek verim değerleri tekrarlanabildi ve böylece dünya piyasaları paralelinde yükselen pamuk fiyatları ve desteklerle üreticilerimiz kazançlı bir yıl yaşadı” dedi.
Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu da tarım sektörünün ülkenin en önemli geçim kaynaklarından olduğunu belirterek, kentin pamuk üretimi yapan iller arasında 4’üncü sırada bulunduğunu aktardı.
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece de, çiftçilere destek ödemelerinin Mart ayında bitecek olan başvuruların ardından yapılacağını belirterek, “Pamuk üretimi 2017-2021 yılları arasında yüzde 78’lik bir artışla tarımsal hasılaya 337 milyar TL’ye ulaştı.Toplam tarımsal ihracatımız ise 2021 yılında 25 milyar dolar olarak gerçekleşti. Son 19 yılda 396 TL’lik destek verdik. En Son Cumhurbaşkanımız da 3,2 milyarlık ilave destek verileceğini açıkladı. Girdi maliyetlerine ek bir nefese olması açısından dağıtmış olduk. Bu yıl destek ödemeleri ise mart ayında başvuruları bitecek gerekli işlemlerinin bitmesinin ardından gerçekleşecek” dedi.
Zirvenin ardından, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece endemik bitki bakımından zengin olan Hatay’ın 280 tane tıbbi ve aromatik bitkiye ev sahipliği yapan Türkiye’nin ilk Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Müzesini ziyaret etti.