Zamlar çiçeklerin boynunu büktü!

Her yıl çiçekçilerin yüzünü güldüren 14 Şubat Sevgililer Günü, bu yıl Hataylı esnafa pek umut vermedi. Çiçekçiler, Sevgililer Günü’ne sayılı günler kala hediye olarak en çok tercih edilen çiçek fiyatlarının yüzde 300, ambalaj fiyatlarının ise yüzde 100 artmasına isyan ederken, ekonomik koşullar karşısında da talebin iyice azaldığından dert yandı.

2021 yılı ocak ayında ortalama 8 liraya aldıkları çiçek demetini bu yıl süsleme, işçilik ve nakliye hariç 25 liraya aldıklarını belirten çiçekçiler,  en çok tercih edilen çiçekler arasında bulunan ve geçen yıl Sevgililer Günü’nde 175 liradan satışa sunulan orkidenin, bu yıl 300 lirayı bulduğunu ifade ederken, servise araçla çıkan bir personelin ortalama bir litre benzin harcadığını ve bir servis ücretinin yaklaşık 30 liraya mal olduğunu anlattı.

CHP Hatay Milletvekili Mehmet Güzelmansur, çiçekçi esnafını ziyaret ettikten sonra Hatay Çiçekçiler Derneği Başkanı Bülent Çıldır ile bir araya geldi. Artan maliyetler ve azalan satışlarla çiçekçilerin ekmek teknelerini kapatma noktasına geldiğini ifade eden Güzelmansur, “Çiçek sektöründe; çiçek fiyatları yüzde 300 civarında, ambalaj fiyatları  yüzde 100’ün üzerinde arttı. Elektrik faturaları 3 katına çıktı. Akaryakıt zamlarıyla beraber nakliye masrafları da katlandı. Böyle bir ekonomik ortamda çiçekçiler şunu söylüyor, “Esnaf kârından kısarak yoluna devam etmek istiyor, ama maalesef bu akaryakıt fiyatlarıyla, bu zamlarla çok zor. Sektörü bu ekonomide devam ettirebilir miyiz diye düşünmeye başladık” dedi.

Hatay Çiçekçiler Derneği Başkanı Bülent Çıldır da çiçeklerin sıkıntılarını ve artan maliyetleri dile getirirken, personel, sigorta, işletme giderleri, elektrik ve akaryakıt zamları, süsleme masrafları ile birlikte çiçek fiyatlarında geçen yıla oranla yüzde 120’ye varan bir artış yaşandığını anlattı.

30 yıldır bu sektörde olduğunu ve Hatay’ın 15 ilçesinde 286 çiçekçi olduğunu belirten Çıldır, çiçekçilerin sektörü yaşatmak adına mücadele verdiğini ifade etti.

Bir cevap yazın