Hatay ekonomisi tepetaklak!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, katıldığı bir televizyon programında yaptığı ekonomik değerlendirmede, Hatay’ın ödediği vergilerin karşılığını alamadığını söyledi. Hatay’ın ekonomideki kara tablosunu gözler önüne seren Başkan Savaş, iktidarın da Hatay’ı hep görmezden geldiğini ifade etti.

Hatay, İcrada üst sıralarda

Hatay’da kişi başına düşen gelirin bin 900 dolar düştüğünü belirten Savaş, “Takipteki kredi sayısında 81 ilde 7. sırayız. İcrada üst sıralardayız. Satılık tarla sıralamasında 18. sıradayız. 1 yılda taşıma yapan araç sayısı 110 binden bin 400’e düştü. TIR filomuz yüzde 38 eridi. 12 yılda şehrimize gelen turist sayısı yüzde 84 azaldı. Turist gelmezse esnaf nasıl para kazanacak. Hatay’daki kayıtlı çiftçi sayısı son 11 yılda yüzde 74 azaldı. 2020’de 12 milyar 518 milyon lira vergi verdik ancak sadece 549 milyon lira yatırım aldık. Yani verdiğimiz verginin sadece yüzde 4,39’u hizmet olarak geri döndü. Yedinci sırada vergi verirken 78. Sırada yatırım alıyoruz” dedi.

‘Şov yapmak yerine iş yaptık’

Geçtiğimiz haftalarda kenti büyük ölçüde etkisi altına alan kar ve şiddetli yağışlara da değinen Başkan Savaş, “ İlk dakikadan itibaren kriz masası oluşturduk. Tüm süreci oradan yönettik. Kar yağışından en çok etkilenen ilçelerden biri olan Hassa’da şehirler arası yolları açmakla işe başladık, sonra da belde, köy, yayla ve şehir içindeki yollarını açtık. Mahsur kalan çobanları 37 saat süren bir operasyon ile kurtardık. Afet günlerinde şov yapmak yerine iş yaptık. HBB olmasaydı ilçede ne elektrik olurdu ne yollar açılırdı. Afet günleri şov zamanı değil birlik olma zamanıdır. Fakat şov yapanların kara yollarını açmaya gücü yetmedi. Biz bütün gücümüzle oradaydık. O süreçte cansiperane çalışan mesai arkadaşlarıma, personelimize, ilçe ve gençlik kolları başkanlarımıza tüm çok teşekkür ederim” dedi.

Başkan Savaş iktidara seslendi

İktidarın Hatay’da yapması gereken yatırımlar gibi birçok yolu yapmadığını da söyleyen Savaş, “Edirne’den başlayan otobanı Belen’de bitirmek 9 ilçeyi yok saymak demektir. Antakya- Altınözü yolu 8 yılda bitmedi. Antakya-Samandağ yolu ölüm yolu oldu. Antakya-Yayladağı yolunu sathi kaplama yaptılar ve birçok insan hayatını kaybetti. Şehrimizdeki devlet hastanelerindeki yatak sayısı 9 yılda sadece bin 32 arttı. Buna rağmen şehrimizde 900 binin üzerinde Suriyeli var. Sayıştay raporuna göre ülkemizde en çok öğretmene ihtiyacı olan 5. şehiriz. Ama Hatay hep görmezden gelindi” dedi.

Serbest Bölge ve Vizyon Çalıştayı yapılacak

Yaz aylarında dünyanın birçok bölgesindeki şirketlerin yöneticilerini Hatay’a davet edip Serbest Bölge ve Vizyon Çalıştayı yapacaklarını açıklayan Savaş, “İskenderun serbest bölgesini kurarsak hem Hatay hem ülkemiz gelişir. İlk aşamada 3 yılda 3 milyar dolar yatırım getireceğini hesapladık. Bu gelişmenin istihdama katkısı büyük olur. Bu konudaki tüm dinamikleri davet edeceğiz. Bakanlıklar, STK’lar, uluslararası kuruluşlar olmak üzere hepsini çağıracağız. Bu gelişmeyi bu hükümet yapmazsa biz iktidara geldiğimizde ilk işimiz bu olacak. Doğu Akdeniz’deki petrol ve doğal gaz rezervlerinde en avantajlı bölge Hatay olacak” derken, İskenderun’un Serbest Bölge ilan edilmesi için de çalışmaları sürdürdüklerini söyledi.

Üreticiye gübre müjdesi

Beş farklı gübrenin her birinin ton fiyatının sadece 5 yılda en az yüzde bin oranında zamlandığını söyleyen Savaş, “Çok tercih edilmeyen ÜRE gübresi bile yüzde 1815 arttı. Bunun anlamı çiftçiye sen üretme demek. Hataylı çiftçiler bu sene taban gübresi atamadı. Bunun için artık kendi gübremizi kendimiz üreteceğiz. 10 güne kadar satışa çıkartacağız. Ekonomik durumu pek elverişli olmayanlara ekonomik gübre vereceğiz” diyerek Hataylı üreticiye müjde verdi.

Bir cevap yazın