Büyükşehir belediyesine barınak cezası!

Hatay Valiliği, son günlerde sosyal medyaya yansıyan Hatay Büyükşehir Belediyesi Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde köpek ölümleri ve bakım ihmallerinden sorumlu yetkililer hakkında idari soruşturma başlattı.  Vali Rahmi Doğan’ın talimatı ile Hatay Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü tarafından yapılan incelemenin ardından Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığına da idari para cezası uygulandığı öğrenildi.

Valilikten konuyla ilgili yapılan açıklamada, barınak yetkililerinin görüntülerin yaklaşık 3 ay önce çekildiğini ifade ettikleri belirtilirken, “Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Sahipsiz Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde yaşanan köpek ölümleri ve bakımlarının ihmali ile son zamanlarda sosyal medya platformunda paylaşılan görüntüler ve Valiliğimize gelen şikâyetler sonrasında Valimiz Rahmi Doğan’ın talimatları ile 31.01.2022 Pazartesi günü saat 22.45’de Hatay Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Şube Müdürlüğü tarafından video kayıtlarının ve barınakta bulunan kafeslerin tek tek incelemesinin sonucunda; Videonun çekildiği yavrulu anaç kafeslerinde anaç ve yavrular bulunamamış olup Barınak Sorumlusu Ömer Avcı’nın beyanına göre; Videonun takriben 3 (üç) ay önce çekildiği, yavruların bir kısmının öldüğü, bir kısmının sahiplendirilmiş olabileceğini anaç köpeğin ise kısırlaştırılarak bulunduğu ortama tekrar salıverildiğini bildirmiştir.

31.01.22 tarihinde yapılan incelemeler sonucunda çekilen görüntülerin Sahipsiz Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde gerçekleştiği ve hayvan bakımındaki ihmallerden dolayı 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu hükümlere muhalefet etmekten, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığına idari para cezası uygulanmıştır. Mevcut hayvan barınaklarının mevzuatlarda belirtilen şartları taşıyıp taşımadığı hususlarında gerekli denetimlerin yapılması ile görev ve sorumluluklarını yerine getirmeyen yetkililer hakkında, Valiliğimizce gerekli idari soruşturma başlatılmıştır.

Hayvanlar dünyayı birlikte paylaştığımız varlıklardır. Yaşayan tüm canlılar gibi onlarda, doğanın, eşit haklı bireyidir. Rahat yaşamalarını sağlamak, onlara iyi, uygun muamele edilmesini temin etmek ve en iyi şekilde korunmalarını sağlamak 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu 31. Maddesi gereğince Belediye görev ve sorumlulukları arasında yer almaktadır” denildi.

Barınak 24 saat denetime açık!

Hatay Büyükşehir Belediyesi’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada ise şu ifadeler yeraldı, “Yaralı, hasta sokak hayvanlarının tedavi edildiği, sahiplendirildiği barınağımızla ilgili yeni görüntüler olduğu iddia edilen çok rahatsız edici bir video sosyal medyada paylaşılmıştır. Derhal soruşturma açılmış Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkililerinin de katılımı ile dün gece tutanak altına alınan soruşturmada, barınaktaki tüm hayvanların kurallara uygun şekilde bakımının yapıldığı tespit edilmiştir.

Soruşturma devam etmekle birlikte, ne kadar kurgulu ve anlaşılmaz biçimde kötülük yapan kişilerle karşı karşıya olursak olalım, tüm canlıların sağlıklı yaşam hakkına müdahale konusunda müsamaha göstermemiz söz konusu değildir.

HBB ailesi olarak sokakta yaşayan canlılar için yepyeni projeleri açıklayacağımızı daha birkaç gün önce ilan etmişken ve barınakta görevli bazı personeller, sorumluluklarını yerine getirmediği için, ihmali olduğu için aylar öncesinde görevinden men edilmişken, kamuoyunu yanıltmaya dönük paylaşımlar yapılması ne yazık ki art niyetten başka bir şey değildir.

Hayvanlar bizim can dostlarımızdır, barınağımız 24 saat herkesin denetimine açıktır.”

Bir cevap yazın