EXPO 2021 Hatay’a kardeşlik simgesi; Ajan Kulesi

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ve beraberinde iş insanlarından oluşan bir heyetle Hatay’ın Almanya’daki kardeş şehri Aalen’i ziyaret etti.

Almanya’daki ilk ziyaretini göreve yeni başlayan Aalen Belediye Başkanı Frederick Brütting’e gerçekleştiren Başkan Savaş, iki şehir arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için fikir alışverişinde bulunurken, Hatay ile Aalen arasındaki kardeşliğin kalıcı olduğunun altını çizdi.

Önceki belediye başkanlarında olduğu gibi yeni Başkan Brütting’le de güzel çalışmaların altına imza atacaklarını ifade eden Savaş, “Aalen’le 26 yıllık geçmişimiz var. Kültürel ilişkilerimizi eğitim ve ticaret ile perçinlemek istiyoruz. Ziyaretimizin sebebi hem Sayın Brütting’i tebrik etmek, hem de iki şehir arasındaki ilişkileri geliştirmek” dedi.

Suriye’deki kaosun Hatay’a yansımasını tersine çevirmek için Aalen halkının büyük yardımı olduğunu ifade eden Savaş, “Türkiye’de 10 yılı aşkın süredir Suriye sorununu en çok yaşayan şehiriz. Problemlerin düzelmesi için Hatay’a en çok yardım eden Alman şehirlerinin başında ise Aalen geliyor. Eski başkan Thilo Rentschler zamanında mültecilerin yaşadığı bölgeye 24 sınıflık okul yaptırıldı. Brütting de önceki başkanlar gibi dünya sorunları için düşünen ve çözüm arayan bir siyasetçi. Kendisine yeni görevinde başarılar dilerim” diye konuştu.

‘EXPO 2021 Hatay’da Aalen Bahçesi İle Varız’

Aalen Belediye Sarayı’nda gerçekleşen buluşmada Başkan Savaş ve beraberindeki heyeti ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Frederick Brütting, “1995’ten bu yana kardeş şehirler olarak çok değerli projeleri hayata geçirdik. 1 Nisan’da Aalen olarak biz de EXPO 2021 Hatay’da yer alacağız. Expo’nun açılışında bulunarak Aalen bahçesinin (Svabya Bahçesi) açılışını gerçekleştirmek istiyoruz. Suvabyan Bahçesi’nde hem tüketim amaçlı hem de tıbbi aromatik bitkiler var. Tarihi bağlantılarımız olduğu için bahçemizi Hatay’da sunacağız” dedi.

Aalen’in simgesi olan kentin “Ajan kulesi”nin de Expo alanında olacağını belirten Brütting, 600 metrekarelik bahçenin iki şehrin kardeşliğinin simgesi olarak alanda kalıcı olacağını belirtti.

Başkan Savaş çözüm İçin AB’yi İşaret Etti

Lütfü Savaş Almanya’da Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Dış Politikalar Sorumlusu Dr. Nils Schmid ile de görüştü. Suriye ve mülteciler konusunun ele alındığı görüşmede Savaş, sorunların Avrupa Birliği’nin kurumsal girişimleri ile çözüme kavuşabileceğini ifade etti.

Başkan Lütfü Savaş, ziyaretlerine Almanya’da hizmet veren Türk iş insanları ile devam etti.

Ön anlaşmalar imzalandı

Almanya’nın Mannheim ve Aerzen kentlerinde iş yapan Türk kökenli dev firmalar olan SUNTAT ve Çiloğlu şirketlerinin yetkilileri ile de görüşen Savaş, HBB’nin kırsal kalkınma projesi kapsamında bazı firmalar ile ön anlaşmalar yapılmasını sağladı.

Başkan Savaş, Doğu Württemberg Ticaret ve Ekonomi Odası ziyaretinde Hatay’daki sanayi firmalarının uluslararası pazar payını arttırmak üzere de bir dizi toplantı yaptı.

1 Nisan’da başlayacak EXPO’21 Hatay’ın ticari boyutunu açıklayan Savaş, “Expo’da gastronomiden tarıma kadar birçok alanda faaliyetlerimiz olacak. Expo, Hatay’ın tanıtımı ve marka değerinin yükselmesi açısından çok önemli. Tarımsal faaliyetlere, üreticilere destek olmak; tarımda seviyeyi yükseltmek, insanların refah seviyesini arttırmak için Expo’yu yapıyoruz. Hatay’ın gelir seviyesini yükselteceğiz” dedi.

“Hatay’ı fuar ve festivaller şehri yapmak istiyoruz”

Lütfü Savaş, EXPO’21 ile Hatay’daki kardeşlik bağlarını tüm dünya ile paylaşmak istediklerini sözlerine ekleyerek Hatay’ı fuar ve festivaller şehri yapmak istediklerini belirtti.

Hatay’da farklı renklerin kardeşçe yaşamasının çok büyük bir zenginlik olduğunu da söyleyen HBB Başkanı Savaş, Hatay’daki zenginliğimizin dünya ile paylaşılmasını istiyoruz. Bizim en büyük zenginliğimiz ve en büyük gücümüz hep birlikte kardeşçe yaşamamızdır. Bu nedenle Hatay’daki her renk bizim için kutsaldır. Biz bütün renklerimizden memnunuz. Bütün renklerimiz şehrimize ve ülkemize önemli katkılar sağlıyor” diyerek Hatay’daki kardeşliğin bütün dünyaya örnek olduğunu belirtti.

Aalen’deki bazı eğitim kurumlarında da incelemelerde bulunan Lütfü Savaş, Alman eğitimcilerle kendi deneyimlerini paylaştı. Savaş, Hatay ile Aalen arasında üniversiteleri de kardeş yapmak istediklerini belirtti.

Bir cevap yazın