Hatay, kara kışa teslim!

Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğü, Doğu Akdeniz için peş peşe 3 uyarı verdi. Hatay dâhil 7 il için bu geceden itibaren yağış alarmı veren meteoroloji, Akdeniz’de fırtına ve zirai don uyarısı ile birlikte ülke genelinde buzlanma ve don beklendiğini duyurdu.

Adana’nın kuzey ve doğu kesimleri, Osmaniye, Kahramanmaraş, Gaziantep, Kilis ve Hatay çevreleri ile gece saatlerinde Mersin’in batı ve kuzey kesimlerinin yağışlı geçmesinin tahmin edildiğini duyuran meteoroloji,  beklenen yağışların kıyı kesimlerde yağmur, iç ve yüksek kesimlerde kar şeklinde olacağını duyurdu.

Hatay için yapılan 5 günlük hava tahminlerinde, perşembeye kadar kar yağışının devam edeceği, il genelinde hava sıcaklığının en düşük -3, en yüksek 6 derece olacağı belirtildi.

Yapılan son değerlendirmelere göre beklenen kuvvetli yağış uyarısında; “Yarın(Salı) Doğu Akdeniz’de beklenen yağışların, sabah saatlerinden itibaren Mersin ve Adana, öğle saatlerinden sonra Osmaniye, Hatay ve Kahramanmaraş çevrelerinde kıyı kesimlerde kuvvetli (21-50 kg/m2) yağmur ve sağanak, 200 m üzeri rakımlı yerlerde yer yer yoğun olmak üzere kuvvetli karla karışık yağmur ve kar şeklinde olması bekleniyor. Gece saatlerinde Adana ve Mersin’de, Çarşamba (26.01.2022) günü öğle saatlerinden sonra bölgenin doğusunda etkisini kaybetmesi beklenen yağışların, sebep olacağı muhtemel başta buzlanma ve don olayına bağlı ulaşımda aksamalar, kıyılarda yağış anında kuvvetli rüzgar ile tipi şeklinde yağış, sel, buzlanma, ulaşımda aksamalar, don gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir” denildi.

Denizlerde 75 km. hızla esmesi beklenen fırtına ile ilgili ise yapılan uyarıda ise şu ifadeler yeraldı; “Batı Akdeniz’de rüzgarın yarın (Salı) ilk saatlerden itibaren doğu ve kuzeydoğu, doğusu güneydoğudan 7 ila 9 (75-90km/sa) kuvvetinde kuvvetli fırtına şeklinde eseceği tahmin edilmektedir. Kuvvetli fırtınanın, akşam saatlerinden itibaren etkisini kaybedeceği beklenmektedir.
Doğu Akdeniz’de rüzgarın yarın (Salı) sabah saatlerinden itibaren doğu ve kuzeydoğu, doğusu güneydoğudan 6 ila 8 kuvvetinde (50-75km/sa) fırtına şeklinde eseceği tahmin edilmektedir. Fırtınanın Çarşamba günü ilk saatlerde etkisini kaybetmesi bekleniyor.”

28 Ocak sabahına kadar sürmesi beklenen zirai don uyarısında da, “Tarımsal faaliyetlerin devam ettiği Doğu Akdeniz Bölgesinde gece ve sabah saatlerinde kıyılarda hafif, iç kesimlerinde orta kuvvette, yükseklerinde kuvvetli zirai don olayı beklendiğinden çiftçilerimizin ve ilgililerin dikkatli ve tedbirli olması gerekmektedir” uyarısında bulundu.

Bir cevap yazın