Uzmanından etkili öneriler!

İskenderun Gelişim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Büşra Sipahioğlu, özellikle kış aylarında vücut için önemli bir mineral olan demirin nasıl alınması ve demir eksikliği olan bireylerin nasıl beslenmesi gerektiği konularında önemli tavsiyelerde bulundu.

Besinlerle alınan demirin, alyuvarın yapımı ve oksijen taşınması için önemli olduğunun altını çizen Büşra Sipahioğlu, “Demir, vücudumuz için önemli bir mineraldir. Vücutta üretilmediği için dışarıdan besinlerle bu ihtiyacımızı karşılamamız gerekmektedir. Özellikle hamilelerde, emziren bayanlarda, çocuklarda, büyüme çağında olanlarda ve aşırı adet kanaması gören genç kızlarda demir alımları takip edilmelidir, çünkü bu gruplar riskli gruplardır. Takipler kan testleri ile kolayca görülebilmektedir ve düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Hekim tarafından önerilen ilaç tedavisi çok düzenli bir şekilde uygulanmalı ve bu tedavi, demir yönünden zengin besinlerle desteklenmelidir. Demir, kan hücrelerindeki hemoglobinin yapısına girerek oksijen taşımaya yardımcı olur. Eğer vücutta eksik olursa yeterli oksijen taşınamaz ve enerji metabolizması etkilenir kişide; Kalp yorulur, halsizlik baş gösterir, yorgunluk hissi gün boyunca devam eder, sinirlilik hali olur, bağışıklık sisteminde zayıflıklar hastalıklara açık hale gelmesine neden olur ve unutkanlık, dalgınlık yaygın görülen durumlar arasındadır” dedi.

Hangi besinlerde demir bulunur?

Demir mineralinin bulunduğu besinlerden söz eden Büşra Sipahioğlu, “Demir minerali; kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kuru meyvelerde, kırmızı et, karaciğer, pekmez, tahıllar, yumurta, lahana, fasulye, pancar, patates, fındık, badem, armut, hurma, kabak, susam, kuru baklagiller de fazla miktarda bulunur. C vitamini demir emilimini arttırmaktadır, bu yüzden demirden zengin besinler tüketilirken yanında mutlaka C vitamini içeren besinlerde tüketmeliyiz. C vitamininden zengin besinler: koyu yeşil yapraklı sebzeler, maydanoz, yeşilbiber, kırmızıbiber, asma yaprağı, kivi, portakal, mandalina, greyfurt, limondur. Kalsiyum içeren besinler ise demir emilimini azaltmaktadır. Kalsiyum içeren besinler: süt, yoğurt, peynir gibi süt ürünleri en fazla kalsiyum içeren gruptur. Yemeklerle birlikte polifenolleri içeren çay, kahve, kakao ve kola içilmesi de demir emilimini azaltır” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın