Bereketli topraklar, suyun bereketiyle buluşacak!

TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı ve Ak Parti Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman, Tahtaköprü Barajı’nın suyunu Amik Ovası’na taşıyacak; 35 km uzunluğundaki Tahtaköprü Kanalı’nın önümüzdeki ay yapımına başlanacağını duyurdu.

DSİ Adana Bölge Müdürlüğü tarafından 2 Aralık 2021 tarihinde ihalesi gerçekleştirilen ve Ocak ayı içerisinde temeli atılacak olan kanalın Amik Ovası’na bereket vereceğini belirten Milletvekili Yayman, projenin tamamlanmasıyla ovadaki su sorununun yüzde 90 oranında çözüleceğini ifade etti.

Yaklaşık 450 bin dönümü sulayacak olan projenin maliyetini 1 milyar TL olacağını belirten Milletvekili Yayman, “Tahtaköprü Barajı 9M yükseltilerek su tutma kapasitesi 220 milyon m³’ten 455 milyon m³’e çıkmış oldu. Böylece ovanın su sorunu yüzde doksan oranında çözüldü. Ovada tek ürün edilemezken artık iki ürün birden elde edebilmek mümkün olacak.  Başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere Tarım ve Orman Bakanımıza da teşekkür ediyoruz. Unutulmasın ki ‘Su petrolden daha değerlidir.’ Suyumuzun kıymetini bilmeliyiz. Tahtaköprü Barajı, Amik ovasına can verecek. Bu barajdan suyu alıp dev bir kanalla Amik ovasının ortasına kadar getireceğiz. Toplulaştırma çalışmalarıyla eş zamanlı olarak yer altı sulamasını da tamamlayacağız. DSİ Bölge Müdürlüğü tarafından barajda depolanan ilave su ile 3525 Ha. Hassa ve 7425 Ha. Kırıkhan için sulama yapılmasının yanısıra ilave olarak 34.392 Hektar da ek sahada sulama yapılacaktır. Tahtaköprü Barajından sulanacak toplam sulama sahası 45.342 ha olacaktır. Bu kapsamda öncelikle sulama ana kanal inşaatının ihale edilmesi planlanmış ve yatırım programına ‘Hatay Tahtaköprü Barajı Sulaması 1. Kısım’ işi alınmıştır. Yaklaşık maliyeti 1 milyar TL olan ‘Hatay Tahtaköprü Barajı Sulaması 1. Kısım’ işinin ihalesi 02.12.2021 tarihinde yapılmıştır. Mezkur iş kapsamında, 41.817 hektar sahaya sulama suyu iletilerek, 27,459 m3/sn kapasiteli, 35 km uzunluğunda, 8.5 km. uzunluğunda betonarme U kesit Tahtaköprü Ana Kanalı ve üzerindeki sanat yapılarının inşaatı yapılacaktır” dedi.

Bir cevap yazın