Tosyalı Limanı için komisyon toplanıyor!

Tosyalı Demir Çelik Sanayi A.Ş. tarafından İskenderun II. Organize Sanayi Bölgesi’nde yapılması planlanan Liman Amaçlı İlave Dolgu Alanı projesi ile ilgili başlayan ÇED raporu inceleme ve değerlendirme süreci kapsamında İnceleme Değerlendirme Komisyonu(İDK) ilk toplantısını 20/12/2021 tarihinde gerçekleştirecek.  

 Mevcut liman sahasının genişletilmesini planlayan Tosyalı Holding, proje kapsamında 1.350 DWT ve üzeri ağırlıktaki deniz araçlarının yanaşabileceği ticari amaçlı liman, iskele ve rıhtımın yanısıra yapılması planlanan çelik tesislerinin de tamamlanmasıyla yıllık üretim kapasitesini 5.200.000 ton/yıl’a çıkarmayı hedefliyor.

İskenderun II. Organize Sanayi Bölgesi sınırında , kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kalan alanda 36.602.000 TL bedelle planlanan projeyle liman tesislerinde genel limancılık faaliyetlerinin yürütülmesi, genel kargo (demir çelik ürünleri, paletli paketlenmiş eşya, paketli-paketsiz bigbaglı malzemeler, boru, profil, levha sac, kangal demir, inşaat demiri vb.), dökme katı (kömür, klinker, çimento, maden, hububat, gübre) yüklerine hizmet vermesi planlanıyor.

Geçmiş dönemlerde Liman ve Dolgu Alanı, İskele Alanı Kapasite Artışı Projesi, Çelikhane ve Sürekli Döküm Entegre Tesisi, Liman Amaçlı İlave Dolgu Alanı, İskele- Dolfen ve Liman Amaçlı İlave Dolgu Alanı için alınan “ÇED Olumlu Kararları” alınan şev alanlarına dahil edilecek “Liman Amaçlı İlave Dolgu Alanı” yapılan revize hesaplamalar sonucunda 79.966 m2 olarak belirtildi. Söz konusu projeyle, hem Tosyalı Liman işletmesi bünyesinde bulunan ve onaylı imar planında yapımı devam eden çelik üretim tesislerinin hammadde, yarı mamul ve mamullerinin depolanması sağlanacak, hem de mevcut Tosyalı Liman işletmesindeki kıyı yapıları ile planlanan yeni iskele yapısı arasında kalan alan doldurularak liman sahasında proje bütünlüğü sağlanması planlanıyor.  Hem karayolu hem de demiryolu nakliyesi açısından yük sahiplerine önemli bir avantaj sağlaması hedeflenen “Liman Amaçlı İlave Dolgu Alanı” projesinin 36.602.000 TL olarak belirlenmiş yatırım bedeli Tosyalı Holding’in öz kaynaklarından karşılanacak.

Bir cevap yazın