Gastronomi şehrinde gastronomi buluşmaları

Gastronomi dünyasının Türkiye ve dünyadaki önde gelen isimleri, UNESCO tarafından gastronomi alanında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edilen Hatay’da Gastronomi Buluşmalarında bir araya geldi.

Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde iki gün sürecek etkinlikte toplam 9 panel ve 2 mutfak şovu gerçekleşecek.

Antakya HATMEK Salonu’nda start alan Hatay Gastronomi Buluşmaları’nın ilk gününe  Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak, Hatay Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ATSO) Başkanı Murat Hayzaran, Türkiye’nin önemli executive şefleri, UNESCO temsilcileri, en çok takip edilen gastronomi uzmanları, yazar ve araştırmacıları, Hatay’ın köklü restoranlarının sahipleri, gastronomi alanında faaliyet gösteren yerel ve ulusal derneklerin yöneticileri, gastronomi ekonomisine yön veren girişimciler, gastronomi turizmi profesyonelleri ve akademisyenler katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, kentin 2017 yılında gastronomi şehri olduğunu anımsatırken, kentin gastronomi alanında daha ileriye gitmesi için yaptıkları çalışmalardan bahsetti.

Hatay’ı gastronomi ve EXPO ile dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını kaydeden Başkan Savaş, “Bizlere miras kalan bu kadar lezzeti hem geleceğe taşımak, hem ticaretle birleştirmek, hem de turizmle birleştirmek için uğraş veriyoruz. Panelimizi de bu amaçla gerçekleştiriyoruz. Bu lezzetleri dünyaya tanıtacak arkadaşlarımız ve görsel şovlarla bu işe renk katacak arkadaşlarımız da bu panelde yer alacaklar” dedi.

Etkinliğin ilk gününde “UNESCO Kenti Olmak” konulu panele Afyonkarahisar ve Gaziantep UNESCO temsilcilerinin yanı sıra İsveç- Östersund, Brezilya-Paraty, İtalya-Alba ve Avusturalya-Bendigo temsilcileri de canlı yayına katıldı.  “Hatay’ın Gastronomik Hazineleri”, “Hatay Mutfağında Deniz Ürünlerinin Gastronomik Değeri”, “UNESCO Kenti Olmak” ve “Şarabın Anadolu Yolculuğu ve Peynir Rotası” başlıklı seminerleri gerçekleştirilirken,etkinlikteki tüm oturumlar anında çeviri ile tüm dünya ile paylaşıldı.

Yarın gerçekleşecek olan etkinliğin ikinci gününde ise “Gastronomi ve Mutfak sanatlarında Kariyer Adımları”, Yerel Değerlerin Turizm Ürününe Dönüştürülmesi ve Coğrafi İşarete Uluslararası Bakış”, “Gastronomi, Kültürel Miras ve Slow Food”, “Gastronomi Turizminin Potansiyeli” ve “Kırsal Kalkınmada Kadın Gücü” başlıklı konular ele alınacak. Hatay Gastronomi Buluşmalarının 2. günü etkinliklerinde Şef Ebru Baybara Demir – Şef Süleyman Demirel ile Executive Şef Yunus Emre Akkor – Şef Dilek Tecirli’nin mutfak şovları da video olarak yayınlanacak.

https://twitter.com/i/broadcasts/1kvKpAgMrYbGE

Bir cevap yazın