İskenderun’da bulunan Gelişim Hastanesi ve Palmiye Hastanesi’nde ‘Organ Bağışı Haftası’ kapsamında farkındalık oluşturmak amacıyla stant açıldı. ‘Bağışlanan sadece organ değil, yeni bir hayat!’, ‘Bir donör 8 kişiye can verir’ sloganlarıyla açılan standlarda farklı branş hekimleri de vatandaşlara ‘Organ bağışıyla hayat kurtarın’ çağrısında bulundu.
Bir organ bağışı, bir umut ışığı!
Organ bağışının önemini vurgulamak için bu etkinliği gerçekleştirdiklerini ifade eden Organ Bağış Koordinatörü Uzm. Dr. Ersin Okur, “Organ nakli bekleyen hasta sayısı her geçen gün artmakta. Günümüzde, birçok organ nakli mümkün hale geldi. Nakli yapılan organlar; kalp, böbrek, akciğer, karaciğer, pankreas ve ince bağırsaktır. Nakli yapılan dokular ise; kornea, kalp kapağı, kemik, kemik iliği, deridir. Organ ve doku nakli, organları hasar görmüş hastalara umut ışığı olmaktadır. Bireyin organ bağışı yapabilmesi için, 18 yaşını tamamlaması ve akli dengesinin yerinde olması gerekir. Bu şart ve koşulları sağlayan bireyler; sağlık müdürlüklerine, hastanelere, organ nakliyle ilgili dernek ve kuruluşlara başvuruda bulunabilirler” dedi.
Bırakacağınız en güzel miras
İskenderun Palmiye Hastanesi Organ Bağış Koordinatörü Uzm. Dr. Mehmet Otuzbir ise, “Bir kişinin hayattayken kendi özgür iradesiyle, organlarının bir kısmını veya tamamını ölümünden sonra başka hastaların tedavisinde kullanılmak üzere izin vermesi organ bağışıdır. Ülkemizde; canlı ve kadavradan olmak üzere iki şekilde organ bağışı gerçekleşmektedir. Hayatta olan kişiden yalnızca böbrek ve karaciğer nakli yapılabilmektedir. Kadavradan; Böbrek, kalp, karaciğer, pankreas, akciğer, ince bağırsak gibi organlar ve kalp kapağı, kemik, yüz, el, kol, bacak gibi organların nakilleri yapılabilmektedir. Bırakacağınız en güzel miras, hayattayken yapacağınız organ bağışıdır” şeklinde konuştu.