‘Cumhuriyet bir fidandı, şimdi koca bir çınar’

Büyük önder Atatürk ve arkadaşlarının modern, laik, demokratik Türkiye hedefiyle ilan ettiği Cumhuriyetin 98. yıldönümü Arsuz’da büyük bir coşkuyla kutlandı.

Arsuz Kent  Meydanı’nda düzenlenen törene Arsuz Kaymakamı Hacı Hasan Gökpınar, ilçe protokolü, Askeri erkan, Kamu Kurum Kuruluşları, Sivil Toplum Örgütü Temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende, açılış konuşmasını gerçekleştiren Arsuz Kaymakamı Hacı Hasan Gökpınar, Cumhuriyetin ilanın şuanda içinde bulunduğumuz toprakların ana vatana katılması ile taçlandırıldığını Belirterek, ’’98 yıl önce küçük ama sağlam kökler üzerine yeşeren Cumhuriyetimiz, zamanla gelişti ve koca bir çınar haline geldi. Ancak son 40 yıldır bu ulu çınarın kol ve dallarını ana gövdeden ayırmaya yönelik hain bir plan adım adım uygulanmaya çalışılmaktadır. Aziz Atatürk ve Cumhuriyetimizin kurucu iradesi, devletimizi üniter devlet olarak kurgulamışlardır. Bizim bu noktada geri adım atmayacağımızın bilinmesini, üniter devlete karşı bölücü unsurların başarılı olmayacağını bir kez daha haykırmak isterim” dedi.

Hatay’ın Atatürk’ün bizlere son armağanı olduğunu vurgulayan Gökpınar, “20 Ekim 1921’de Fransa ve Türkiye arasında imzalanan Ankara antlaşmasına göre İskenderun ve Antakya sancağı misak-i milli sınırlarımız dışında kalarak özel yönetimli bir statüye kavuşturuldu. Ancak, Atatürk’ün bu Türk yurdunu anavatan dışında bırakmaya niyeti yoktu. Falih Rıfkı Atay, Çankaya adlı eserinde “Hatay, büyük ızdırabı  idi. Sanki bir can sevgilisi ağyar kucağında imiş gibi çırpınıyordu’’ sözleriyle durumu çarpıcı şekilde ifade etmiştir. 1939’da Hatay’ın ana vatana kazandırılması, Atatürk’ün bize en son hatırasıdır”’ şeklinde konuştu.

Öğrenciler tarafından sergilenen oratoryo, şiir, folklor, muaythai gösterilerinin ardından Arsuz Kaymakamı Hacı Hasan  Gökpınar ve protokol, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerini takdim etti.

Bir cevap yazın