Bir garip define avı!

Samandağ’a bağlı Yaylıca/Atatürk Mahallesi üzerindeki 5 dönüm tapulu arazinin 50 metrekarelik kısmında yapılması planlanan “Define Arama Projesi” ile ilgili ÇED süreci başladı.

Zehra Aslan tarafından yapılması planlanan define arama projesi ile ilgili olarak Hatay Valiliği’ne sunulan Proje Tanıtım Dosyası(P.T.D.)’nda projenin amacının; tarihi ve kültürel eserlere zarar verilmemesi, tarihin ve kültürün yok edilmemesi, devlet müzesinde olması gereken eserlerin devlete bildirilerek, devletçe belirlenen değer üzerinden maddi kazanç sağlanması olduğu belirtildi.

Onay verilmesi halinde çalışmalar, 15 kişi olacak şekilde Hatay İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden görevlendirilecek ihtisas elemanı başkanlığında, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ile İçişleri Bakanlıklarının mahalli birer temsilcisi gözetiminde yapılacak.

Define aramasında çıkan buluntular Bakanlıkça tayin edilecek en az üç kişilik bir uzman heyete incelenecek ve kültür ve tabiat varlığı ise müzelere, define ise Maliye ve Gümrük Bakanlığına teslim edilecek.

Proje sahasında define bulunması durumunda, Define özel veya tüzel kişilere ait arazide bulunmuşsa %40’ı arayıcıya, %10’u ise mülk sahibine verilecek. Define araması sırasında kültür ve tabiat varlığı bulunduğu takdirde veya define aramasının mevzuat hükümlerince ilgililerce durdurulması halinde arama derhal durdurulacak, durum Bakanlığa bildirilip ve arayıcı bulunan kültür ve tabiat varlıkları üzerinde hiçbir hak iddia etmeyecek.

Bir cevap yazın