Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Hatay’da, iş insanları, kanaat önderleri, muhtarlar ve apartman görevlileri ile buluştuğu toplantıda, ‘Kadim bir kent Hatay’ı, Hataylıları ve kültürünü çok önemsiyoruz” dedi. Müze Otel’de düzenlenen toplantıda muhtarlar ve apartman görevlilerini dinleyen Kılıçdaroğlu, sorunları çok iyi bildiğini belirterek, “Sorunlar çok ağır, biliyorum. Asla umutsuz olmayın. Umutsuzluk bize yakışmaz. Milli Kurtuluş Savaşı’nda Gazi Mustafa Kemal Atatürk hangi mücadeleyi verdiyse aynı mücadeleyi beraber vereceğiz” mesajıyla dikkat çekti.
“Seçimlerde, gelin CHP’ye oy verin çağrım yok. Ben sizin sorunlarınıza talibim, bu ülkenin sorunlarına talibim. Bütün sorunları çözebiliriz. Ülkenin çözülmeyecek hiçbir sorunu yok” diyen Kılıçdaroğlu, demokrasi vurgusu yaparak “Demokrasi olmazsa farklılıklarımızı zenginlik olarak kabul edemeyiz. Biz demokrasiye aşığız. Demokrasi olmazsa kucaklaşamayız. Farklılıklar zenginliktir, kavga aracı değil” dedi.
‘Hatay’ı mutlaka görün’
Hatay’da çalışmak ve Hataylılar’a hizmet etmenin önemli olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “Hatay’ın bir başka özelliği, bu kadim kentin barışı öncelemiş olmasıdır. Bir arada yaşamayı, bir arada yaşamanın ne kadar güzel olduğunu sadece Hatay’a değil, bütün Türkiye’ye ve dünyaya göstermiş olmasıdır. Farklı inançlar, kimlikler bir arada huzur içinde yaşıyorlar. Bu son derece değerli. Bir yerde eğer bir çatışma, farklılaşma varsa o kişileri Hatay’a davet etmek lazım. Hatay’ı, Hatay’ın kültürünü, nasıl bir kadim kent olduğunu görsünler. Dün Başkanımız söyledi, ilk cami, ilk kilise, ilk havra Hatay’da. Düşünebiliyor musunuz Hatay’ın dünya tarihindeki yerini. İnanç tarihindeki yerini, kimlikler tarihindeki yerini görüyoruz, tanık oluyoruz.” dedi.
Muhtarlar ve apartman görevlilerinin yaşadıkları sorunlar ve çözüm yolları üzerine konuşan Kılıçdaoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:
Sosyal kimlikler üzerinden siyaset yapıyoruz. Muhtarlar, apartman görevlileri, işçiler, memurlar, milletvekilleri, ev kadınları bir sosyal kimliktir. Belli bir sosyal kimliğe sahip olanların sorunlarını oturup düşünüp, tartışmamız lazım. Politikamızı sosyal kimlikler üzerinde inşa edip, sorunları çözmeye çalışıyoruz. Devletin sosyal olması o coğrafyada hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesi demektir. Bunu inanarak yapabiliriz. Apartman görevlisi arkadaşlarım unutmasınlar onların hakkını, hukukunu sonuna kadar arayacağım.
Muhtarlar, kamu kurumu olarak tanımlanmalı
Demokrasinin temel taşı muhtarlardır. Türkiye topraklarında yapılan ilk seçim muhtarlık seçimidir. Bir kanun çıktığı zaman toplumun beklentilerine, ülkenin çıkarlarına uygun çıkması lazım. Niye sizin tek bir muhtarlık kanununuz yok? Çünkü muhtarlara önem vermiyorlar. Eğer ülkenizde demokrasiyi geliştirmek ve büyütmek istiyorsanız muhtarlar için bir kanun çıkması lazım. Belediye Yasası’nda muhtarların kamu kurumu olarak tanımlanması lazım. Tanımlandığı zaman belediye ile muhtarlar ortak çalışma yapacaklar, hem mahalleli hem belediye rahat edecek. Muhtarların, kendi mahallesiyle ilgili belediye meclislerinde alınacak kararlarla ilgili fikirlerini dile getireceği bir düzenleme yapılması lazım. Ama Muhtarlık kamu kurumu olarak kabul edilmiyor. Muhtarların yüzde 99’unun bundan haberi bile yok. Dolayısıyla belediye başkanları muhtarlarla ortak proje yapamazlar. Bunun değişmesi lazım.
Bağı bıraktık, bağcıyı dövüyoruz!
Yaşadığınız yerde Suriyelilerde var. Bazen onlara kızıyoruz. Onların bir suçu yok adam kaçmış canını kurtarmış. Kime kızacağız? Suriyelileri buraya getirenlere kızmamız lazım. Biz bağ bırakmışız, bağcıyı dövüyoruz.. Bu Suriyeliler buraya niye geldi? Bütün Suriyeli kardeşlerimizi barış içerisinde ülkelerine göndereceğiz. Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatını kuracağız. Ortadoğu’yu barış havzasına getireceğiz. Suriye ile iki ülkede büyükelçilik açacağız. Sadece Suriye değil, bütün komşularımızla barış içerisinde yaşayacağız.
Oyunuza değil, sorunlarınıza talibiz!
Yakında sandığa gideceğiz. Ben sizin sorunlarınıza talibim. Biz beraber Türkiye’nin var olan bütün sorunlarını çözebiliriz. Hiç kimseyi ötekileştirmeyiz. CHP’nin hiç kabahati yok muydu? diye sorabilirsiniz. Vardır efendim, kusurumuz, hatamız, yanlışımız da var. Önemli olan ders çıkarmaktır. Biz bunu yapacağız. Siyasetin ahlaklı zeminde büyümesi ve yürümesi lazım. Sözüm var, Allah nasip ederse dostlarımızla birlikte iktidar olduğumuzda Meclis’e ilk sevk edeceğimiz bir numaralı kanun Siyasi Ahlak Kanunu olacak. Siyaset, kirlilikten arınmak zorundadır. Bir siyasetçi siyasete girdikten sonra zenginleşmişse bilin ki malı götürmüştür.”
Müze Otel’de düzenlenen toplantıya CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP Hatay İl Başkanı Hasan Ramiz Parlar, CHP Hatay milletvekilleri ve parti yöneticileri katıldı.