CHP’nin ‘İkinci Yüzyıla Çağrı’sı Hatay’dan

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu ve Pm Üyesi, İstanbul Milletvekili Yunus Emre’nin konuşmacı olarak yer aldığı “İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi, Yeni Anayasa ve Güçlendirilmiş Parlementer Sistem” konulu panel CHP Hatay İl Başkanlığı’nın ev sahipliğinde Antakya’da gerçekleşti.

HBB HATMEK Konferans Salonu’nda düzenlenen ve moderatörlüğünü Necdet Saraç’ın yaptığı “Yeni Anayasa ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi’ nin anlatılıp, tartışıldığı panele CHP Hatay Milletvekilleri, belediye başkanları, ilçe başkanları, il ve ilçe yöneticileri, kadın ve gençlik kolları başkan ve yöneticileri, belediye meclis üyeleri, Millet İttifakı İl Temsilcileri, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve partililer katıldı.

‘Bu toplantı hepimiz için bir başlangıç’

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren CHP Hatay İl Başkanı Ramiz Parlar,toplantının Hatay’da yapılmasından mutluluk duyduklarını belirterek,  “Bu toplantının çok önemli olduğunu, hepimiz için çok yararlı ve gerekli olduğunu düşünüyorum. Toplantı yeri olarak Hatay’ın seçilmesinden gurur duyuyorum. İlimize her zaman önem veren, birlik ve beraberliğimizin teminatı Cumhuriyet Halk Partisi Genel başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na saygılarımı ve şükranlarımı sunuyorum. Bu toplantı hepimiz için bir başlangıç olacak. Bu konularda sahada çalışırken cevabını vermekte bazen güçlük çektiğimiz konulara burada nasıl cevap vereceğimize dair önemli bilgiler verileceğine inanıyorum. Yoğun katılımdan dolayı herkese teşekkür ediyorum. İktidarımızda her şey çok güzel olacak” dedi.

‘Bu beyanname yarınlara aydınlık gözle bakmak isteyenlerin beyannamesi’

Panelin Moderatörü Gazeteci Necdet Saraç, İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamesi’nin sadece Cumhuriyet Halk Partisi’nin veya muhalefet partisinin beyannamesi olmadığını vurgulayarak ” beyanname demokrasi, kuvvetler ayrılığı, barış, huzur ve yarınlara aydınlık gözle bakmak isteyenlerin beyannamesidir” dedi.

“CHP olarak çok ciddi hazırlığımız var”

 Türkiye’de gelinen son durum hakkında değerlendirme yapan CHP PM Üyesi Doç. Dr. Yunus Emre, ise “Bugün dünyada yapılan araştırmalarda ve sıralamalarda Türkiye demokratik bir ülke olarak görülmüyor. Bu konunun çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bir ülkede demokrasi düzeyi uzamanlar tarafından ölçülebiliyor. Başka ülkelerle de karşılaştırılabiliyor. Basın özgür mü, akademik özgürlükler kullanılabiliyor mu, siyasal katılımın önünde engeller var mı ve yargı bağımsızlığı var mı bunlara bakılıyor. Ne yazık ki; bu sıralamaların hepsinde Türkiye demokratik olmayan bir ülke olarak gösteriliyor. Bütün raporlarda Türkiye’nin demokratik durumunun daha kötüye gittiği görülüyor” dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin bazı kararlarının uygulanmamasının ağır bir manzarayı ortaya çıkardığına işaret eden Emre, “Bugün 2021 yılında dünyada 100’den fazla demokratik ülke var. Ve Türkiye bunlardan birisi değil. Bu çok ağır bir manzara. Atatürk’ün kurduğu çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışmayan bir manzara. Bununla yüzleşmemiz lazım” değerlendirmesinde bulundu.

“Ülkeyi demokratik bir temel üstünde kuracağız”

Türkiye’deki sistemin değişmesi gerektiğini vurgulayan CHP PM Üyesi Emre, “Türkiye bütün mücadeleye rağmen gelinen noktada demokrasiden uzaklaşmıştır. Anayasası 2017’de bütün evrensel demokratik standartları dışında bir takım maddeler eklenerek değiştirilmiş, kuvvetler ayrılığı ile yargı bağımsızlığı olmadığı ve tek kişi tarafından kontrol edilen yasama organı olan bir ülkeyiz. Biz seçimleri kazanacağız. Ülkeyi demokratik bir temel üstüne kuracağız. Biliyoruz ki; böyle büyük dönüşümler bu büyük adımlar çok geniş bir toplumsal destekle olacak. Biz Türkiye olarak çok güçlü bir parlamenter sistem açısından birikimi olan bir ülkeyiz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak da çok ciddi hazırlığımız da var. Biz kendimiz için hukuk ve adalet istemiyoruz. Bütün yurttaşlarımız için istiyoruz. Bizim anlayışımızda bütün yurttaşlarımız eşit konumda” ifadelerini kullandı.

‘Milli koalisyon oluşturacağız’

CHP Genel Başkan Yardımcısı, PM Üyesi ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu da, parlamenter sistemin önemine değinerek,  “Babadan oğula geçen ve bir zihniyetin değişmemesini sağlayan rejim karşımızda. Sürekli olarak aynı partinin iktidarda olması, bize dışarıdan dayatmadır. Bu bizim Türkiye’nin sistemi değil. Çok sıkıntılı bir döneme geçmiş vaziyetteyiz. Önümüzdeki seçimler çok önemli. Bu sistemi değiştirmemiz lazım. Dostlarımız ile birlikte Cumhuriyet Halk Partisi ve diğer partiler bir araya gelip milli koalisyon oluşturacağız. Ve bu sistemi hep beraber değiştireceğiz” dedi.

Şehir dışında olduğu için panele katılamayan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr.Lütfü Savaş da panele mesaj gönderdi.

Bir cevap yazın