‘Yüz yüze eğitimde önlemler çok yetersiz!’

İskenderun Çevre Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Kuş, haftada 5 gün yüz yüze eğitime başlayan okullarda yaşanan bazı problemler ve eksikliklerden bahsederken, alınan Covid-19 tedbirlerinin de çok yetersiz olduğunu söyledi.

Birçok okulda temizlik personelinin bulunmadığını, teneffüs ve öğlen arası sürelerinin salgın öncesi dönem gibi düzenlendiğini, bir ders saatinin kimi okullarda 40 dakika kimi okullarda 30 dakika olmasının fırsat eşitliğini zedelediğine dikkat çeken Kuş, özellikle mevcutları  yirmibeş  ve üstü olan kalabalık sınıflar için ek tedbirler alınmadı gerektiğini ifade etti.

İskenderun’un Türkiye’nin en sıcak ve nemli coğrafi koşullara sahip olmasının sınıflarda 30 dakika durmayı daha da güçleştirdiğini ve hastalığın bulaş riskini de aynı ölçüde arttırdığını vurgulayan Kuş, “Okullardaki temizlik personelinin eksikliği bir tarafa, salgının sonbahar ve kış aylarında varyantların da etkisiyle artış hızı göstereceği düşünüldüğünde, Milli Eğitim Bakanlığı taşra teşkilatı tarafından bazı tedbirlerin alınması; okullarımızın yıl boyunca açık kalması ve bulaşma oranının düşmesi açısından oldukça önemlidir. Bir taraftan ‘Maske-Mesafe-Hijyen’ denilirken, diğer taraftan okullar açılalı iki hafta olmasına rağmen alınması beklenen temizlik kadrosunun henüz altyapısı bile hazır görünmemektedir. İŞKUR’ üzerinden alınacak yardımcı personel için henüz başvurular için dahi talep açılmadığı ne zaman sürecin başlatılacağı ise eğitim camiası açısından merak konusudur. Mesafe ise tamamen sözde, merkezdeki birçok okulda sınıflar kırk kişiyi geçmekte, özellikle ders saatlerinin normal eğitim yapan okullarda 40 dakika olması ve öğrencilerin sınıflarda uzun süre kalmaları velilerde endişe yaratırken, ikili eğitim yapan okullarda 30 dakika olarak uygulanması eğitimdeki fırsat eşitliğini zedeleyecek niteliktedir. Okula dönüş sürecinde gerekli altyapı ve hijyen koşullarının sağlanmasının yanı sıra çocukların psikolojik olarak da hazırlıklı olmaları, sağlık tedbirlerinin bir parçası olarak görülmelidir. İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerinden bir an önce; Okullara yeterli sayıda yardımcı personel alımında bulunmalarını, Ders saatlerinin tüm kurumlarda 30 dakika, ders aralarının 10 dakika olacak şekilde yeniden düzenlenmesini, Mevcutları yirmibeş ve üstü olan kalabalık sınıflar için ek tedbirler alınmasını ilgili kurumlardan talep ediyor, kamuoyuna saygı ile duyuruyoruz” dedi.

Bir cevap yazın