‘Yeter artık Hatay çok yoruldu!’

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, katıldığı bir televizyon programında Suriye savaşının bölgeye ekonomik ve psikolojik yansımalarına dikkat çekerken, endişelerini de paylaştı. Hatay’da her 3 kişiden ikisinin Suriyeli olduğunu ifade eden Başkan Savaş, Hatay’ın 10 yıldır çok yorulduğunu belirterek, Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri gerektiğini belirtti.

Hatay’da yaşayan Suriyeliler hakkında konuşan Savaş, “Hatay nüfusu 1 milyon 660 bin. Resmi kaynaklara göre şehrimizde 500 bin civarında Suriyeli var. Ancak biz 900 bin-1 milyon civarında olduğunu tahmin ediyoruz. 1 milyon 660 bin kişiye bakacak olursum her üç kişiden ikisi Suriyeli ve 9 yılı aşkın süredir Hataylıların ödenekleri ile kardeşlerimize de bakıyoruz. Bu çok sürdürülebilir bir durum değil. Çünkü ekonomik şartlar gittikçe geriliyor. Esnafımız da, çiftçimiz de ve ticaretle uğraşan insanlarımızın durumunda gerileme var. İhracatımız 2010 yılı seviyesinin altına düşmüş durumda. Suriye ve 14 ülkeye ihracat yapıyorduk. Bu ihracat günde 250 tıra kadar çıkabiliyordu. Şuanda sadece deniz aracılığıyla, roro seferleriyle her 25 günde bir 100 konteynır gönderebiliyoruz” dedi.

“İşsizlik; sosyolojik ve psikolojik sorunları da beraberinde getiriyor”

Suriyeli nüfusun kentteki sosyolojik, psikolojik ve ekonomik yapıyı etkilediğini de söyleyen Savaş, “Suriyeli burada çiftçilik, esnaflık, ticaret yapıyor, turizmle uğraşıyor. Suriyelilerin ucuza çalışmasından dolayı maalesef gençlerimiz işsiz kalıyor. Bunun dışında boşanmalar artıyor. İşsizlik, sosyolojik ve psikolojik sorunları da beraberinde getiriyor. Maalesef insanlarımızın psikolojisi on yıl önceki gibi değil. Biz iki vatandaşımızın ödeneği ile bir tane Suriyeli vatandaşımıza bakmak zorunda kalıyoruz. Tabi bu kadar misafiri ağırlarken de Bunların özellikle su konusunda müthiş tüketimi var. Çöp konusunda da müthiş üretimi var. Bununla birlikte yeşil alanlar, trafik, ev, konut sorunu gittikçe artan boyutlara gelmiş durumda. Tabii ki iktidarın Ankara’nın sizleri de rahatlatacak şekilde çözümünden yanayız. Suriye’de ki barışın tesis edilmesi ve insanların kendi coğrafyasında özgür bir şekilde yaşamasına katkı sağlamak lazım” dedi.

Çocuklar hep savaş resmi çizdi!

Özellikleri çocukların savaş psikolojisinden nasıl etkilendiğine örnekler vurgu yapan Savaş, “Sınırdan ülkeye sızmaya çalışan eli silahlı insanlar var.. Bu insanlar sadece sınır değil, bütün bu bölgeyi etkileyecek eylemler yapabilirler. Yaptırdığımız 24 derslikli  okulda çocuklara resim yarışması düzenledik. Çocukların bir tanesi normal resim çizmedi, hepsi savaş resmi çizdi. Ve bu çocukların çoğu eğitim alamıyor. Bu çocuklar yarın işsiz, güçsüz, eğitimsiz ne yapar? Gelecek yıllara dönük çok fazla olumsuz etkisi olacak. Bu sorun sadece bizim bölgemizi değil etrafımızdaki tüm ülkeleri etkileyecek sıkıntılar doğuracak. Nasıl dışarıdan bizim bölgemize ihraç edildiyse bu kadar radikal insan, yarın buradan da başka bölgelere gidecek. Bu nedenle bu işin çözülmesi lazım. Bu insanların sağlıklı şartlarda yaşayacak yerlere gönderilmesi lazım ve bu gençlerin eğitim alması lazım” şeklinde konuştu.

Adım atılsın artık!

Suriyelilerin ülkelerine dönmesi gerektiğinin altını ısrarla çizen Başkan Savaş konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Hatay artık yoruldu. Suriye’den gelen insanlar gönül rahatlığıyla kendi ülkelerine gidebilsin. Suriye’den gelen kardeşlerimizi seviyoruz ama aramızda 35-40 yıllık sosyal ve entelektüel fark var. Barışa katkı sağlaması gereken ülkelerin adım atmasını bekliyoruz. Suriye’deki bütünlüğün ve huzurun sağlanmasını bekliyoruz. Ondan sonra da misafirlerimizi gönül rahatlığıyla ülkelerine göndermek istiyoruz.”

Bir cevap yazın