İskenderun Körfezi tehdit altında!

Suriye’deki petrol rafineleri içinde bulunan bir enerji santralinden kaynaklanan petrol sızıntısı Suriye kaynaklı petrol sızıntısı Akdeniz ve Kıbrıs’ta endişeye yol açtı. Kıbrıs’ın Karpaz kıyısına doğru ilerleyen petrol sızıntısının rüzgarın durumuna bağlı olarak İskenderun Körfezi’ne yönelme riski olduğu belirtildi. 25 Ağustos’ta meydana gelen arızadan kaynaklanan ve çevre felaketine neden olmasından korkulan petrol sızıntısı için bölgede önlemler artırıldı. Türkiye, Karpaz kıyılarına 3 gemi gönderdi.

KKTC Başbakanı Ersan Saner, Suriye’den denize sızan petrolün Türkiye ile iş birliği içinde takip edildiğini belirterek, “Suriye’den sızan petrolün adamıza doğru ilerleyişi anavatan Türkiye ile de iş birliği içinde Başbakanlık, ilgili tüm bakanlıklarımız ve birimlerimiz tarafından yakından takip edilmektedir. Başbakanlık Müsteşarımız, direktiflerim doğrultusunda Türkiye ve ilgili tüm mercilerle en üst seviyede bağlantıdadır. Ülkemizin bu sızıntıdan zarar görmemesi için gereken neyse onun yapılacağından kimsenin kuşkusu olmasın” dedi.

KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu ise Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile irtibata geçtiklerini, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ile de hareket ederek Sahil Güvenlik ekiplerinin Karpaz bölgesinde konuşlandığını belirtti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekiplerinin sızıntıyı uydu aracılığı ile anbean izlediğine vurgu yapan Ataoğlu, Türkiye’den uzman bir ekibin bugün adaya gelerek çalışmalara başlayacağını belirtti.

T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, KKTC makamlarıyla koordinasyon halinde bariyer serme ve deniz araçları ile temizlik çalışmaları başlattıklarını belirterek, “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) kıyılarına doğru ilerleyen Suriye kaynaklı petrol sızıntısının çevresel etkilerini değerlendirmek, kirliliğin etkilerini en aza indirecek tedbirleri almak ve temizlik çalışmalarını başlatmak üzere bölgeye ilgili ekiplerimizi yönlendirdik. Uzaktan algılama sistemlerimiz, gözlem uçaklarımız ve İHA’larımızdan da faydalanarak, petrolün bölgede yayıldığı alanı tespit ettik. Bölgedeki kirliliği önlemek için KKTC makamlarıyla koordinasyon halinde bariyer serme ve deniz araçları ile temizlik çalışmalarını başlattık” dedi.

Uydu görüntüleri, sızıntının Suriye kıyıları boyunca kuzeye doğru yayıldığını ve sonra, doğuya Kıbrıs’a doğru harekete geçtiğini gösteriyor. Sızıntı miktarının ise 20 bin tonu bulduğu belirtildi.

Bir cevap yazın