İskenderun’a çok yakıştı

İskenderun’da 72 yıl adliye binası olarak kullanılan ilçenin en güzel tarihi binası restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından Yeni Hükümet Konağı olarak törenle açıldı.

2011 yılında adliye binasının yeni yerine taşınmasıyla uzun bir süre atıl kalan bina, yenilenen yüzüyle hem vatandaşlara daha hızlı ve etkin hizmet verecek, hem de ilçenin cazibe merkezi haline gelecek.

İskenderun’u buluşturan açılış

Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın girişimleri sonucunda iskenderun’a kazandırılan  ve ilçeyi daha da güzelleştiren tarihi binanın açılış törenine Vali Doğan’ın yanısıra İskenderun Kaymakamı İskender Yönden,  İskenderun Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı, İskenderun Deniz Üs Komutanı Tuğamiral Murat Fırat, Hatay Milletvekilleri Abdulkadir Özel, Hüseyin Yayman ve Suzan Şahin, ilçe belediye başkanları, eski dönem milletvekilleri ve kaymakamlar, siyasi parti temsilcileri, işadamları, esnaf odaları ve vatandaşlar katıldı. 

9 yıl sonra yeniden açıldı

Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları anısına bir dakikalık saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törenin açılış konuşmasını İskenderun Belediye Başkanı M. Fatih Tosyalı yaptı.

Başkan Tosyalı, binanın 1927 yılında inşaa edildiğini ve 2011 yılına kadar da postane ve adliye binası olarak hizmet verdiğini anımsatarak, “2011 yılında adliye binamız kaymakamlığımıza devrolmuş ve üzerinden geçen 9 yılın ardından 30 Ağustos Zafer Bayramı’nda Yeni Hükümet Konağı olarak açılışını gerçekleştirmek üzere hepimiz bir aradayız. Bu binanın kaymakamlık binası haline getirilmesinde Hatay Valimiz Rahmi Doğan başta olmak üzere emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

Bu bina İskenderun’un gözbebeği

İskenderun’un gözbebeği durumunda olan tarihi binanın kaymakamlığa kazandırılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, “Tarihi geçmişi, şehrimizdeki konumu ve her bir köşesindeki anılarıyla İskenderun’un gözbebeği durumundaki tarihi binamızın açılışına hepiniz hoş geldiniz. Yeni kaymakamlık binamızda toplam 36 adet oda mevcut olmakla birlikte, Kaymakamlık Makamı, Müfettiş/Kaymakam Adayı Bürosu, Sekreterya,  İlçe Yazı İşleri Müdürlüğü ve İşlemler Şefliği, İlçe Sivil Toplumla İlişkiler Şefliği, İlçe Hukuk İşleri Şefliği, Basın Ve Halkla İlişkiler Bürosu, Güvenlik İşleri Bürosu, Bilgi İşlem Şefliği, Mutemetlik, Evrak Şefliği, Açık Kapı Bürosu, Mescit Ve İki Toplantı Odamız ve olmazsa olmaz insan odaklı hizmet anlayışımızla halkımızın hizmetindeyiz. Bunun yanısıra Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakfımız, İlçe Afet Ve Acil Yardım Bürosu, 112 Acil İstasyonu Ambulans Ekibimiz, Suriyeli Dayanışma Ofisimiz Ve Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığımıza Ait Bürolarımız ise eski binamızda hizmetine devam edecektir. Bu itibarla içinde bulunduğumuz tarihi binanın kaymakamlığımıza kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

“Tarihi binanın açılışını yapmak bize nasip oldu”  

İskenderun halkının bugünü sabırsızlıkla beklediğini ifade eden Hatay Valisi Rahmi Doğan ise, “Bugün 30 Ağustos Zaferinin 99. yıldönümünde ve özel bir günde bir aradayız.  Şehitlerimize Rabbimden rahmet ve gazilerimize de sağlık ve sıhhat diliyorum. Çok güzel bir binanın açılışı için bir araya geldik. İskenderun bugünü bekliyordu. Bu binayı ilk 2015 yılında görmüştüm. O zaman İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürü olarak görev yapıyordum ve Hatay’a bir toplantı vesilesiyle gelmiştik. O döneminin Hatay Valisi Ercan Topaca bize bu binayı gezdirmişti ve burasını ‘Kaymakamlık Hizmet Binası’ olarak düşündüklerini ve restorasyon sonrasında da kaymakamlığın buraya taşınması gerektiğini ifade etmişti. Biz İller İdaresi Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığı olarak, 3 Milyonluk bir ödenekle buranın restorasyonun için girişimde bulunmuştuk. Bugün açılışını yapmak da bize nasip oldu. Öncelikle emeği geçen benden önceki valilerimize, kaymakamlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Tabi restorasyon işleri zor işler. Sadece inşaat, imalat işleri değil, aynı zamanda aslına uygun şekilde yapılması gereken işler. Arkadaşlar büyük gayret gösterdiler, emek verdiler çünkü kuruldan izin alınması gereken yerler oldu, ödenek konusunda bir takım sorunlar oldu. Bunların tamamı aşılarak bu duruma geldik. Bu güzel bina İskenderunluların hizmetine sunulacak.  Ödenek konusuna özellikle değinmek istiyorum. Geçen seneki yangınlar esnasında biraz sıkıntı çekmiştik bildiğiniz üzere.  İçişleri Bakanımız Hatay’a geldiğinde, milletvekillerimiz 6 milyonluk bir ödenek sözünü almışlardı. Bakanımız o gün vermiş olduğu talimatlar doğrultusunda 3 Milyonunu hemen gönderdi, peşinden de diğer kalan ödeneklerde geldi ve tarihi binamızın yapımı tamamlandı. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İskenderun’umuza ve Hatay’ımıza hayırlı olsun. Ve İskenderun’daki diğer kimlikli binaların yapımına da en kısa zamanda başlamak istediğimizi buradan belirtmek isterim” açıklamasında bulundu.

Yapılan konuşmalar ve kurdele kesilmesinin ardından protokol üyeleri Yeni Hükümet Konağını gezerken Hatay Valisi Rahmi Doğan şeref defterini imzaladı.           

Bir cevap yazın