Başkan Savaş, DSİ’yi adres gösterdi

Son günlerde Asi Nehri’nde görülen balık ölümleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, sorumluluğu Devlet Su İşleri(DSİ)’ne yükledi. DSİ’nin Asi Nehri’ne su bırakması gerektiğini söyleyen Başkan Savaş, nehirdeki habitatın da çoğalması nedeniyle suyun yetmediğini ve balık ölümlerinin yaşandığını ifade etti.

Arıtma tesislerinden bırakılan temiz suyun da yetersiz kaldığını anlatan Başkan Savaş, ““Asi Nehri’nin sorumluluğu Devlet Su İşleri(DSİ)’ne ait. DSİ, 15 Nisan’dan itibaren 5 noktada Asi Nehri’ne gelen suyu kesiyor. Arazi sulaması için yapılan bentlerden ötürü nehre su gelmiyor. Biz Asi’yi kötü görüntüsünden kurtardık. Yaptığımız arıtma tesisinden Asi’ye saniyede 100 litre temiz su veriyoruz ama yetmiyor. Çünkü nehirdeki habitat çoğaldı. Kanuna göre DSİ’nin 1 metreküp su bırakması gerekiyor. Bırakamadığı için bizim verdiğimiz su yetmiyor ve balıklar ölüyor” diyerek DSİ’nin yapması gerekenler olduğunu vurguladı.

Hatay’daki DSİ yetkilileri ile her zaman uyum içinde çalıştıklarını söyleyen Savaş, “Buradaki yetkililerle her konuda uyum içinde çalıştık. Eğer hükümet para vermeyip barajı bitirmiyorsa buradaki arkadaşların da yapabileceği bir şey yok. Bu konuda üreticinin tarlasının mı sulanması yoksa balıkların yaşaması mı ikileminde konuyu çözüme kavuşturacak kurum biz değiliz. Biz kendi imkânlarımızla 100 litre su verebiliyoruz. Eğer, DSİ biraz su bırakabilirse memnun oluruz” ifadelerini kullandı.

Asi Nehri ile ilgili önemli bir proje hazırladıklarını da söyleyen Savaş, bu proje ile Asi’nin 2-3 yıl sonra daha da rahatlayacağını ifade etti.

Bir cevap yazın