Şifa deposunun lezzeti anlatılacak gibi değil

Belen’in damakları tatlandıran yöresel lezzeti Kömürçukuru Pekmezi, Hatay’ın coğrafi işaret tescilli onbirinci ürünü oldu. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı(DOĞAKA) ile İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası(İTSO) arasında imzalanan protokol ile 18.09.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan ve coğrafi işaret tescil başvurusu sonuçlanan Belen Kömürçukuru Pekmezi, Hatay’da tescillenen onbirinci ürün olurken, DOĞAKA desteği ile coğrafi işaret tescili alınan sekizinci ürün oldu.

Hatay’ın Coğrafi İşaretli yöresel ürünleri listesine eklenen Belen Kömürçukuru Pekmezi, ilçeye bağlı ve aynı adı taşıyan mahallede yetişen iri ve beyaz üzüm suyunun odun ateşinde katkısız ve yöresel şekilde pişirilerek elde edilen sıvı pekmezin mayalandırılarak katılaştırılması ile üretilir. Kömür çukuru pekmezi sağlık, şifa ve enerji deposu olarak bilinir.

Bir cevap yazın