Hatay Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Gastronomi Turizm Fuarı’ndaki yerini aldı.
Çok sayıda şehrin katıldığı ve 3 gün sürecek olan dev fuarın ilk gününde, Başkan Savaş, hem HBB’nin hem de Hataylı işletme ve kooperatiflerin stantlarını ziyaret etti.
Başkan Lütfü Savaş, şehrin mutfak kültüründe önemli yer tutan baharatlardan tatlılara, Samandağ biberinden kurutulmuş meyvelere kadar çok sayıda ürünü ‘Türkiye’nin lezzet köşesi; Hatay’ başlığı adı altında canlı yayınla tanıttı.
Savaş, İmamoğlu’na künefe ikram etti
Savaş, stant gezisinin ilerleyen dakikalarında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile karşılaştı. Hatay’ın Lezzet Köşesi’nde Ekrem İmamoğlu’na künefe ikram eden Lütfü Savaş, fuarın ikinci gününde İzmir, İstanbul ve Hatay’ın buluşacağını söyledi.
Lütfü Savaş, daha sonra Şehirlerin Markalaşmasında Gastronomi Turizminin Önemi adlı konferansa katılarak, markalaşmanın şehrin kültür ve gelişimine büyük katkı sağladığını vurguladı.
‘Her medeniyetten bir tutam lezzet’
Hatay’ın tarih boyunca farklı inanç ve medeniyetlere ev sahipliği yaptığını hatırlatan Savaş, “Hatay’ın yemekleri şehrimizde yaşayan üç semavi dinin sevgisiyle yoğrulmuştur. On üç medeniyete ev sahipliği yapan şehrimiz, yüzyıllarca ticaretin de merkezi olmuştur. Bu yüzden bu coğrafyaya gelen her medeniyet bir tutam lezzet, bir tutam çeşni getirmiştir. Şu anda da 600’ün üzerinde yemek çeşidine sahibiz. 2017 yılının Ekim ayında UNESCO tarafından Gastronomi Kenti ilan edildik. Bölgemiz gastronomi ve lezzet konusunda ülkemizin lezzet köşesidir. Bizimle birlikte Gaziantep, Adana, Kilis, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş da bu lezzete önemli katkılar sağlamıştır” diyerek lezzetlerin UNESCO tescilli olduğunu ifade etti.
Hatay’a davet var
Özellikle kırsal kalkınma projesi, turizm ve ticarete sunulacak katkıları ve şehrin tüm zenginliklerini tanıtmak için 10 Aralık’ta EXPO 2021 Hatay’ı açacaklarını kaydeden Savaş, “Bunlar ve daha fazlası için Botanik EXPO’su yapıyoruz. Botanik EXPO’su ile birlikte ülkemizden 15 şehrin hem gastronomisi hem botaniği, farklı ülkelerin mutfak ve bahçesi ziyaretçilerle buluşacak. Bu sayede markalaşmamıza katkı sağlamayı düşünüyoruz” diyerek tüm güzellikleri yerinde görmek isteyen herkesi bir kez daha Hatay’a davet etti.