TEMA Vakfı, dağ ceylanlarına sahip çıktı!

TEMA Vakfı, Kırıkhan’da yaşam alanı bulunan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazella Gazella türü dağ ceylanı koruma alanından 8km’lik kısmının Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile koruma sahası dışına çıkarılmasına tepki gösterdi. Dağ ceylanlarının Türkiye’de yaşadığı tek alan konumundaki Kırıkhan ve Reyhanlı ilçelerini kapsayan bölgenin küçültülmesi ile ilgili kararın geri çekilmesi gerektiğini belirten TEMA Vakfı, herkesi Dağ Ceylanlarının yaşam alanına sahip çıkmaya davet etti.

TEMA Vakfı’nın ‘Koruyalım, yaşatalım’ başlığıyla yayınladığı açıklama şöyle, “Dünyada nesli tükenme tehlikesi altında olan Hatay Dağ Ceylanı (Gazella gazella) Türkiye’de sadece Hatay’ın Kırıkhan-Reyhanlı ilçelerinde yaşıyor.

Dağ ceylanının geleceğine sahip çıkmak amacıyla bu iki ilçede yer alan ve türün yaşam alanını içeren bölge, 24.12.2019 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile “Hatay Dağ Ceylanı Yaban Hayatı Geliştirme Sahası” ilan edilmişti. Ne yazık ki 5 Haziran 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Yaban Hayatı Geliştirme Sahası’ndan yaklaşık 8 kilometrekare alan (1000 futbol sahası büyüklüğünde) koruma sahasının dışına çıkarıldı.

Bölge uzun zamandır madencilik projelerinin baskısı altında!

Yaban Hayatı Geliştirme Alanları ülkemizin ve dünyamızın canlı tür çeşitliliğinin teminatıdır. Yetkilileri bu karardan vazgeçmeye ve Hatay Dağ Ceylanının yaşam alanına sahip çıkmaya çağırıyoruz. #DağCeylanınaKıymayın

Bir cevap yazın