İki gök olayı aynı anda gerçekleşecek

Güneş, Ay ve Dünya’nın peş peşe dizilmesiyle oluşan Kanlı Ay tutulması bu gece gerçekleşecek. En son 2019 yılında görülen Kanlı Ay(Süper Ay) tutulması Asya, Avustralya ve pasifik okyanusundan izlenebilirken, ülkemizden gözlemlenemeyecek. Dünya, güneş ışınlarının atmosferden geçerken dalga boylarına göre renk değiştirmesi ile oluşacak Kanlı Ay tutulması ile birlikte tam Ay tutulmasına aynı anda tanık olacak. Süper Çiçek Kanlı Ay olarak adlandırılan gök olayı, bu yılın tek tam ay tutulması olacak.

“KANLI AY”
Tam Ay tutulması Dünya’nın Güneş ile Ay arasında girerek Ay’ın tamamıyla Dünya’nın gölgesi altında kaldığı yörünge konumunda ortaya çıkıyor.

Bu konumda Güneş ışınlarının Ay’a ulaşması engellendiğinden Ay yalnızca Dünya’nın atmosferinden mavi bir filtreyle yansıyan ışıkla aydınlanıyor ve bu yüzden kızıl bir görünüme bürünüyor. Gökbilimciler Ay’ın bu durumuna “Kanlı Ay” adını veriyorlar.

“SÜPER AY”
Diğer yandan Ay’ın Dünya çevresindeki eliptik yörüngesinde Yerküre’ye en yakın olduğu “yerberi” konumundaki görünümüne “Süper Ay” deniliyor. Bu görünüm, Ay’ın olağandan büyük göründüğü bir Dolunay halini tanımlıyor.

“ÇİÇEK AY”
“Çiçek Ay” adlandırması ise Kuzey Yarım Küre’de çiçeklerin açtığı bahar mevsiminde, mayıs ayında ortaya çıkan dolunayları tanımlamak için kullanılıyor.

Bu geceki tutulma, ayın tüm bu niteliklerini aynı anda görünür kılacak.

Bir cevap yazın