Hatay İl Tarım ve Ormak Müdürü Ergün Çolakoğlu, “Tarım Arazilerinin Kullanımının Geliştirilmesi Projesi”nin ilk aşaması olarak Hassa’da üreticilere dağıtımı yapılan adaçayı fidelerini toprakla buluşturdu. Proje kapsamında atıl durumdaki arazileri tarıma kazandırmak amacıyla 2021 yılında Adaçayı, Sumak, Safran, Ihlamur, Defne, Biberiye ve Gojiberry fide, fidan ve soğan dağıtımı gerçekleştirileceğini ifade eden Müdür Çolakoğlu, 10 ilçede yıl sonuna kadar toplam 100 dekar alanda fide dikileceğini ifade etti.
Proje ile hedeflerinden bahseden Çolakoğlu, “Sektörün kalkınması ve il ekonomisine katkısının daha fazla artırılması için Tıbbi ve aromatik bitkilerin toplanması, yetiştirilmesi, işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik yapılacak planlamalarla kırsalda ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesine katkı sağlanması, sektörle ilgili güncel bir veri bankası oluşturulması, mevcut üretim, isleme ve pazarlama altyapısının tespitinin yapılması, Hatay’ın Türkiye ve dünyadaki sektörel rekabet gücünün korunması ve arttırılması, bölgesel ve sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlanması amacıyla ilimiz çiftçilerine bu projenin öncü olacağını düşünmekteyiz” dedi.
Ülkemizde bulunan endemik türlerin yaklaşık yüzde 10’unun Hatay’da yetiştiğini söyleyen Çolakoğlu, “Hatay bulunduğu coğrafi konumdan dolayı oldukça zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. Doğal flora ortamında kendiliğinden yetişen bitkiler arasında tıbbi ve aromatik bitki özelliği taşıyan birçok bitki bulunmaktadır. Bu bitkilerden çok eski zamanlardan beri baharat ve ilaç hammaddesi olarak yararlandığı bilinmektedir. Ülkemizde yaklaşık 12.000 farklı çeşit bitki türü bulunmaktadır. Bunların yaklaşık 3.800 çeşidi endemik bitkidir. Hatay doğalında bugüne kadar 2.500’e yakın farklı bitki türü olduğu tespit edilmiştir. Bunlardan 550 tanesinin tıbbi ve aromatik bitki özelliği taşıdığı ve bu bitkilerinde 350 tanesinin endemik tür olduğu bildirilmiştir. İlimizdeki bu Tibbi ve aromatik bitki zenginliği hakkında farkındalık yaratmak ve yeni istihdam alanları oluşumuna katkıda bulunmak amacıyla Bakanlığımız Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü koordinatörlüğünde yürütülmekte olan “Tarım Arazilerinin Kullanımının Geliştirilmesi Projesi” kapsamında tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği geliştirmek ve atıl durumdaki arazileri tarıma kazandırmak amacıyla 2021 yılında Adaçayı, Sumak, Safran, Ihlamur, Defne, Biberiye ve Gojiberry fide, fidan ve soğanların dağıtımı gerçekleştirilecektir” şeklinde konuştu.
Projenin 10 ilçede uygulanacağınız belirten Çolakoğlu, “Projedeki amaç; ilimizde doğadan toplama yoluyla elde edilen tıbbi ve aromatik bitkilerin üzerindeki toplama baskısını azaltmak ve yöre insanımıza yeni istihdam olanaklarını ortaya çıkarmak amacıyla başta Yayladağı ilçemiz olmak üzere Altınözü, Arsuz, Antakya, Belen, Defne, Dörtyol, Hassa, Kırıkhan ve Samandağ ilçelerimizde uygulanacaktır.2020 yılı içerisinde İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan projelerin Bakanlığımız tarafından onaylanmasının ardından gerekli bütçeler tahsis edilmiş ve ekim-dikim zamanına göre bitkiler alınarak 2021 yılında dağıtımına başlanmıştır. İlk olarak İlimiz genelinde Yayladağı, Altınözü, Defne, Belen, Arsuz ve Hassa ilçelerimizde toplam 10 dekar alanda dikilmek üzere 40.000 adet adaçayı fidesinin alımı yapılarak dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Yıl sonuna kadar ilgili ilçelerde toplam 100 dekar alanda dikilmek üzere 25.000 adet sumak fidanı, 20 üreticiye 10 dekar alanda ekilmek üzere 2000 kğ safran soğanı,10.000 adet ıhlamur fidanı, 100 dekar alanda 100 üreticiye dikilmek üzere 4000 adet defne fidanı, 8 üreticiye toplam 32.000 adet Biberiye fidesi dağıtımının yapılması planlanmıştır. Projenin ilk aşaması olan 40 bin adet adaçayı fidesi üreticilerimize dağıtılmış olup bugün Hassa ilçemiz de fidelerimizi toprakla buluşturuyoruz. İlimiz ve üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Çolakoğlu’nun konuşmasının ardından fideleri teslim edilen bir üreticinin bahçesine örnek dikim yapıldı.