‘Koronavirüse kapıları birlikte kapatalım!’

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Çukurova Bölgesi’nin üç büyükşehir belediye başkanının 52 radyo ve 5 televizyon kanalının ortak canlı yayınında koronavirüs ile mücadele kapsamında 15 günlük kapanma çağrısını yeniledi.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in Medeniyetler Şehri Hatay’da bir araya geldiği programda Akdeniz’e kıyısı bulunan 3 şehrin belediye başkanları aralarındaki yakın işbirliği ve tecrübe paylaşımının yanısıra 11 büyükşehir belediyesi arasındaki uyuma ve ortak amaca dikkat çekti.

Belediye başkanlarını Hatay’da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu söyleyen ev sahibi Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, “Hatay, Adana ve Mersin ortak kaderi paylaşan ortak 3 şehir. Belki de Türkiye’nin en jeopolitik ve en stratejik yerinde belediye başkanlığı yapıyoruz. Bereketi topraklar, ortak tarih, ortak kültür ve bütün bunlarla birlikte ortak amacımız var. Bu şehirlerde yaşayan insanlar daha mutlu, daha rahat, daha müreffeh, daha huzurlu hissetsinler kendilerini ve hayata sımsıkı sarılma imkânları osun. Bu nedenle üçümüz birlikte düşünüyoruz, birlikte üretiyoruz, tecrübelerimizi, sıkıntılarımızı, artılarımızı ve eksilerimizi hiçbir kompleks yapmadan paylaşıyoruz. 2 yıldır da çok iyi bir dostluğumuz ve samimiyetimiz oldu. 11 büyükşehir belediye başkanımızla da 20 günde bir, ayda bir, ihtiyaç olduğunda daha kısa sürede bir araya geliyoruz. Pandemi müsaade ederse birimizin şehrinde iki günlük çalışma programı ile bir araya geliyoruz. Pandemi müsaade etmiyorsa da online olarak doğru plan ve programı belirlemek için bir araya geliyoruz. 11 belediye başkanı ve biz 3 belediye başkanı birlikte olmaktan istişare etmekten mutluyuz. Bu birlikteliğe devam etmek istiyoruz. Ve biz bu birlikteliğimizle Hatay’a, diğer illerimize ve Türkiye’ye örnek olmak ve şehirlerimize katkı sağlamak istiyoruz” dedi.

Pandemide 3. Seviyedeyiz!

15 günlük kapanmanın yüzde 95 rahatlama getireceğini söyleyen Başkan Savaş, “İnsanoğlu neyle karşı karşıya kaldığını bildiği ve virüsün yayılma şeklini bildiği zaman çeşitli önlemler almaya başlar. Virüs solunumla bulaşıyor. Yapısı dağınık olduğu için çok rahat mutasyona uğruyor. Tehlikeli bir virüs olsa da insana muhtaç. Biz olmadan yaşayamıyor. Bulaşma şekli, mutasyon süreci, yayılma şekli, vücutta yaptığı tahribatı bildikten sonra önlem almak gerekiyor. Tedbir önce insandan başlıyor. İyi beslenme, düzenli uyku ve spor yapacaz, kendimize bağlı yükümlülükleri yerine getireceğiz ve hijyene dikkat edeceğiz.  Çoğu yerde 3. Pandemi seviyesini yaşıyoruz. Günlük vaka sayımız çok fazla. Farklı varyant mutasyonları var. Böyle olunca farklı şekillerde kendini gösteriyor ve farklı şekillerde vücudu tahrip ediyor. Öldürücülük oranı zaman zaman artıyor, zaman zaman azalıyor ve organlarımızı iflasa bile sürüklüyor. Hal böyle olunca bizim çok sistematik tedbirler zincirine ihtiyacımız var. Bireyden başlayıp hükümete kadar giden, yerel yönetimler de dahil buna… Biz ilk günden beri 15 günlük kapanma dedik. Kapanma yükümlülüklerini birlikte yapalım dedik. 11 belediye başkanımızla deklarasyon yayınladık. Bu süreçte de 15 günlük kapanma şart. Biz de 2 ay hizmetleri minimize eder, sıkıntılı olan vatandaşlarımıza destek oluruz. Hükümet, bizler, STK’lar, hayırselerler, vakıflar en az 15 günlük risk durumunu gündelik yaşamı karşılayacak kadar destek olalım. Imc usulü ile herkes gücü nispetinde önlemler zincirine katkı sağlasın ve bu süreci geçirelim. 15 günlük kapanma bizi yüzde 95 bizi rahatlatır. İşin ucunda insan sağlığı ve bilim varsa siyasetin dışarda olması gerekir. İnsanlarımızı kaybediyoruz. Bazı sorunları ortak çözmemiz lazım” dedi.

Bireysel korunmaya dikkat!

Aşı olanlarda hastalığa kapılabiliyor ama daha hafif atlatabiliyorlar. Koruyucu tedbirleri almak gerekir. Bu virüs geçmişte de vardı ama hastalık yapmıyordu. Şimdi hastalık yapıyor. Virüs biz olmazsak yaşayamıyor. Bizim, virüse karşı kapıları kapatmamız gerekiyor. Bu nedenle bireysel korunmaya dikkat edip, virüsü kendi kaderiyle baş başa bırakıp, elemine etmiş oluruz.  Az zararla atlatmak için aşı olacağız. Ben Çin aşısı oldum. Bu aşı diğerleri gibi canlı değil.  Ölü hücre taşıdığı için aşı vücutta aktivasyon yapmıyor. Çin aşısı deyip sırt dönmeyin, hangi aşıyı bulursanız mutlaka aşı olun” çağrısında bulundu.

Bir cevap yazın