MKÜ, numune analiz çeşitliliğini arttırdı!

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) bünyesinde hizmet veren Teknoloji ve Ar-Ge Uygulama ve Araştırma Merkezi MARGEM’de ICP-MS ve GC-FID cihazları hizmet vermeye başladı. Hatay MKÜ Kurma ve Yaşatma Vakfı’nca üniversiteye kazandırılan cihazlar, biyokimya, petrokimya, farmakoloji, genetik, gıda, adli tıp toksikoloji laboratuarlarında, temiz su, atıksu, katı atık ve atık yağ numunelerinin analizlerinde kullanılacak.

Teknoloji ve Ar-Ge Uygulama ve Araştırma Merkezi(MARGEM) Müdürü Prof. Dr. Akın Yakan, “ICP-MS, elementleri kalitatif ve kantitatif olarak tayin edebilen, izotopları saptayabilen bir tür kütle spektrometresidir. ICP-MS’in kullanım alanları doğal kaynak suyu, içme suyu, atık sular ve toprak numuneleri gibi çevre analizleridir. Bunun yanı sıra gıda, ilaç, jeoloji ve maden alanlarında ağır metal ve eser element analizleri için başvurulan en yaygın cihazdır. Ayrıca toksikoloji başta olmak üzere tıbbi ve adli tıp alanında da vücut sıvılarındaki metal element analizleri için ICP-MS temel cihazdır” dedi.

Prof. Dr. Yakın cihazların genel kullanım alanlarını Jeolojik Analizler; Kayaç, cevher, toprak numunelerinin jeokimyasal analizi ve bu numunelerdeki altın, platin gibi değerli metaller ile ağır metallerin tayini, Hidrojeolojik Analizler; Yeraltı suları, kaynak, termal ve mineralli sularda elementel analizi, Çevre Analizleri; Su, atık su, toprak ve çamur numunelerinde ağır metal tayini, Gıda Analizleri; Gıda ürünlerindeki ağır metal tayini, Endüstriyel hammadde ve ürünlerdeki eser element tayinleri ve Petrokimya; Hammadde ve ürünlerdeki elementel tayinler olarak açıkladı.

GC-FID sistemi hakkında da bilgiler veren Yakın: “Bir karışımda gaz halinde bulunan veya kolayca buharlaştırılabilen bileşenlerin birbirinden ayrıştırılması ve analiz edilmesinde yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. GC-FID cihazı petrokimyadan gıdaya, ilaç endüstrisinden çevre bilimlerine kadar çok geniş uygulama alanına sahiptir. Laboratuvarımızda cihazın en yaygın kullanım alanını yağ türünü ve saflığını (zeytinyağı, tereyağı gibi) belirleyen Yağ Asitleri Metil Esteri Kompozisyonu analizi oluşturmaktadır. GC-FID sistemini MARGEM’e kazandıran Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Kurma ve Yaşatma Vakfı’na ve üyelerine teşekkür ederiz. “ dedi.

Bir cevap yazın