Hatay İl Tarım Ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu, örtü altı erik üretiminde Türkiye’de ikinci sırada yeralan Hatay’da erkenci erik hasadının başladığını söyledi. Hatay’da 10 bin dekardaki erik üretiminin yaklaşık 6 bin dekarının Samandağ’da olduğunu ve buradan yılda 6,5 ton erik üretildiğini ifade eden Çolakoğlu, erkenci hasat edilen eriğin pazardaki fiyatının 120 lira olduğunu ifade etti.
Samandağ İlçe Tarım Müdürü ile beraber ilçede serada erkenci erik üreticiliği yapan çiftçi Alaeddin Aslan’ı ziyaret eden Müdür Çolakoğlu, 120 TL olan erkenci eriğin bu haftadan sonra ortalama 50 liraya kadar düşebileceğine dikkat çekti.
Hatay il ve Samandağ genelindeki erik üretimi hakkında da bilgiler veren Çolakoğlu, “İlimizde erik üretimi alanı 10 bin 200 dekar olup Samandağ ilçemiz 5 bin 910 dekar alan ile il genelinde birinci sırada yer almaktadır. İlçemizin yıllık 6 bin 248 ton erik üretimimiz vardır. Türkiye genelinde örtü altı erik üretiminde Mersin birinci sırada, Hatay Samandağ ise ikinci sırada yer almaktadır. Samandağ İlçemiz Yaylıca Mahallesi üreticilerinden Alaeddin Aslan 11 dekar alanda bitkisel üretim yapmakta olup bunun 4,5 dekarı örtüaltı eriktir. 2011 yılında çeşidi can eriği olan fidanların dikimini yapmış olup, bakımını ve budamasını kendisi yapmaktadır. İlçemizde Uzunbağ, Yaylıca, Koyunuğlu ve Zeytunlu Mahallelerinde örtü altında erik üretimi yapılmakta, toplam örtüaltı erik alanımız 20 dekardır. Seralarda hâkim çeşit can eriği olup mart-nisan aylarında hasat edilmektedir. Bu çeşidin pazar sorunu bulunmayan, hastalık ve zararlı yönünden diğer meyvelere nazaran daha kontrollü ve sera içi ortam sıcaklık, nem ve ışık bileşenlerini istenilen ve olması gereken ölçüde tutmak, erik üretiminde en önemli faktörlerdir” dedi.