Dünya’nın kurtarıcıları liyakat nişanı aldı

Koronavirüse karşı ilk aşıyı geliştirerek dünyanın normalleşmesi adına umut olan BioNTech’in kurucuları İskenderun doğumlu bilim adamı Prof. Uğur Şahin ve eşi Dr. Özlem Türeci’ye Almanya’nın en üst düzey devlet madalyası olan Yıldızlı Büyük Liyakat Nişanı verildi.

Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile Başbakan Angela Merkel’in katılımıyla Bellevue Sarayı’nda düzenlenen törenle liyakat nişanlarını alan  Şahin Çifti’ne Cumhurbaşkanı Steinmeier övgüler yağdırdı.

“Henüz Avrupa’ya ulaşmadan virüsün önünü kesecek ve hayat kurtaracak bir aşı geliştirmek için Işık Hızı adlı projeyi hayata geçirdiniz” diyen Steinmeier ” İleri görüşlülüğünüzü, bilgi ve keşif ruhu ile birleştirerek yol açıcı keşfiniz insan hayatı kurtarıyor, yaşamları kurtarıyor, toplumsal, ekonomik, kültürel olarak hayatta kalmamızı güvence altına alıyor. Aşılanan her bir insanla gündelik hayata, özlemini çektiğimiz yaşama, sevdiğimiz insanlara geri dönme yönünde küçük bir adım atıyoruz” ifadelerini kullandı.

Türeci ve Şahin’in tüm dünyada “bilim kahramanları ve hatta dünyanın kurtarıcıları” olarak övüldüğüne dikkat çeken Steinmeier, ödül töreninde çiftin kansere karşı çalışmalarda sağladıkları başarılara da dikkat çekti.

“Hedefimiz etkili bir aşıydı”

Özlem Türeci, liyakat nişanının takdiminin ardından yaptığı konuşmada, bu nişanın kendilerine verilmesinden dolayı eşi Uğur Şahin ile büyük onur duyduklarını ve bu nişanın kendileri için büyük değer taşıdığını söyledi.

11 ayda bir aşıyı geliştirmeyi başardıklarını anlatan Türeci, sadece hastalığa karşı değil, enfeksiyona karşı da koruyan COVID-19 aşısı geliştirdiklerini, bu yönde emarelerin olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Uğur Şahin de liyakat nişanını, geçen yılın başarılarının toplu bir takdiri ve onuru olarak gördüğünü belirterek, ekibine ve uluslararası ortaklarına teşekkür etti.

Bir cevap yazın