Ticarette kurallar pandemiyle yeniden şekilleniyor!

İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası, 2021 yılının ilk Meclis toplantısını, koronavirüs (Covid-19)  tedbirleri kapsamında video konferans yöntemiyle gerçekleştirdi.

İTSO Meclis Başkanı Okan Belli Başkanlığında düzenlenen toplantıda, Covid-19 sürecinde yaşanan son ekonomik gelişmeler ele alınırken. İTSO Başkanı Levent Yılmaz, COVID-19’un ticarette yeni kuralların şekillenmesine sebep olduğuna dikkat çekti.

“Akıllı uygulamalar, hayatımızın parçası haline geldi”

Pandemi dolayısıyla ekonomideki durgunluğa dikkat çekerken, e-ticaret sektörünün Pazar hacmini genişlettiğini anlatan Başkan Yılmaz, “Sosyal izolasyon, şehirlerarası yolculukların sınırlandırılması, risk gruplarının sokağa çıkmasının kısıtlanması, hafta sonu sokağa çıkma yasaklarının getirilmesi gibi önlemler bazı sektörlerin önemli ölçüde kayıplar yaşamasına yol açtı. Bu dönemde özellikle hizmet, havacılık ve turizm sektörleri alınan tedbirler sebebiyle yavaşlarken; ithalat ve ihracatta da durgunluklar meydana geldi. İnternet teknolojileri bu dönemde sınırlarını aşarken, özellikle e-ticaret sektörü pazardaki hacmini genişletti. İş dünyasının, yarı zamanlı ve esnek çalışma modellerine geçmesi, okulların kapanması gibi durumlar da özellikle haberleşme açısından web tabanlı uygulamalar ve yazılımlara olan ilgiyi arttırdı. Uzaktan eğitim ve toplantılar için kullanılan görüntülü konuşma uygulamalarında büyüme yaşandı. COVID-19 ile hızlanan dijital dönüşüm ve kullanımı daha da artan akıllı uygulamaların, yalnızca kriz dönemlerinde değil, bu süreçten sonra da hayatımızın önemli bir parçası olacağı tahmin ediliyor. Bu sürece adapte olmak adına, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası olarak bizler de, elimizden gelen çabayı gösteriyoruz” dedi.

Aşı, ekonomide umutları arttırdı

Dijitalleşme hedeflerine uygun olarak, elektronik arşiv sisteminin entegrasyonu için çalışmalar yaptıklarını anlatan Başkan Yılmaz, “Ülkemizin büyümesinde ve gelişiminde sorumluluk alan üyelerimizin başarılarını arttırmaları ve sürekli kılmaları için iş dünyamızı zorlayan bu süreçte; ümitsizliğe kapılmadan, reel sektörün sorunlarına çözüm bulma çabasıyla yol almayı sürdürüyoruz. Ekonomik durgunluğun yaşandığı COVID-19 sürecinde, üyelerimizin istek ve taleplerini çatı kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği aracılığıyla ilgili bakanlıklara bildirilmek üzere gerekli kanalları kullanarak iletişimimizi kesintisiz devam ettirmekteyiz. Devletimiz nezdinde verilen önemli desteklerin yanında, üyelerimizin finansmana erişimine çözüm olacak, uygun faiz oranlarıyla kredi imkânlarından faydalanmalarını kolaylaştıracak uygulamaları bankalarımızla gerçekleştirdiğimiz protokollerle sağlamaya devam ediyoruz. Aşının gelişi ile birlikte umutlarımızın daha da arttığı bu zorlu süreci, işçi-işveren, özel sektör-kamu el ele verip çalışarak aşacağımıza inanıyoruz. İnsanlığı tehdit eden bu salgının bir an önce sona ermesini, üretimin ve istihdamın daha da arttığı sağlıklı günlere kavuşmayı diliyoruz” dedi.

Yapılan konuşmanın ardından toplantıya telekonferans yöntemiyle katılan Halk Bankası Uzman Yöneticisi Burak Özgül, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile HalkBank arasında imzalanan ‘Paraf Kart Tedarik Finansman Projesi’ adı altında uygulanacak olan ‘Paraf Kredi Kartı Tedarik Zinciri’ uygulaması ile ilgili meclis üyelerine bilgiler verdi.

Toplantı sonunda, Hesapları İnceleme Komisyon Başkanı Tuncay Paşaoğlu, gelir ve giderler ile ilgili meclis üyelerini bilgilendirirken, gündemdeki konular görüşülerek oy birliğiyle karara bağlandı.

Bir cevap yazın