Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Hambolat, verem hastalığı ile ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı toplumun bütün kesimlerinin bilinçlendirilmesi amacıyla bu yıl 09-13 Ocak tarihleri arasına denk gelen Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası’na ‘Öksürüğünü kapa, hayatı yakala!’ sloganıyla dikkat çekti.
Verem’in 2020 yılı başlarında başlayarak dünya genelinde pandemiye yol açan ve halen devam etmekte olan Covid-19 salgını gibi solunum yolu ile bulaştığına dikkat çeken Hambolat, vatandaşlara maske ve mesafe uyarısı yaptı.
“Verem de toplum sağlığı sorunudur”
Verem (tüberküloz) hastalığının “Mycobakteriumtuberculosis” basili tarafından oluşturulan hava yolu ile bulaşan bakteriyel bir hastalık olduğunu söyleyen Hambolat, “Hasta kişilerin öksürme, aksırma veya konuşmayla ortaya saçtığı damlacıkların ortamdaki diğer bireyler tarafından solunması; damlacıkların yapıştığı yüzeylere dokunduktan sonra ellerin, ağız burun ve göze temasıyla bulaşır.
Tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek tüberküloz ilaçları, Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara verilmek üzere sağlık kuruluşlarına dağıtılmaktadır. Ülkemizde verem hastalarının tedavilerinin düzenli olarak yürütülmesinisağlamak amacıyla hasta odaklı Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT)uygulanmaktadır. Doğrudan Gözetimli Tedavi uygulamasında hastaya tüm tedavi süresince ilaçlarının her dozu bir görevlinin ya da sorumlunun gözetiminde içirilir ve bu durum kayıt altına alınarak tedavinin başarıyla sonuçlanması sağlanır.
Başta Tüberküloz olmak üzere solunum yolu ile bulaşan hastalıklar; bulaş yolunun kolay olması nedeniyle tarihin her döneminde insan hayatını tehdit ederek önemli bir toplum sağlığı sorunu olmuştur. 2020 yılı başlarında başlayarak dünya genelinde pandemiye yol açan ve halen devam etmekte olan Covid-19 salgını da bunlardan birisidir. Yaşanan pandemi sürecinde bireysel olarak alınacak kişisel korunma tedbirleri toplum sağlığının korunması açısından da büyük önem taşımaktadır. Bu kapsamda; hastanelere randevu alınarak gidilmesi, el hijyenine özen gösterilmesi, maske kullanılması, toplu halde bulunulan alanlarda sosyal mesafe kuralına uyulması, kalabalık ortamlardan kaçınılması, kapalı mekanların havalandırılmasının sağlanması gibi enfeksiyon kontrol önlemleri alınarak hastalıktan korunma hedeflenmektedir” dedi.