Pandemi kurallarına uymamak, kul hakkına girer!

İskenderun Kaymakamlığı, koronavirüse yakalandığı saptanan kişinin, izole olması gerektiği halde karantina kurallarına uymamasının hem suç olduğunu, hem de kul hakkına girdiğini söyledi. Vatandaşların sağlığını tehdit eden kişi veya kişilerin, Türk Ceza Kanunu’nun 195. maddesine göre hapis cezasına çarptırılabileceğini ifade eden kaymakamlık, il genelindeki vaka artışları dolayısıyla bulaş riskini azaltmak için vatandaşlara hem önemli bir uyarıda bulundu, hem de kurallar hakkında hatırlatma yaptı:

“Hem Suç Hem Kul Hakkına Girmeyin!

  • Herhangi bir sağlık kurumları tarafından koronavirüse yakalandığı saptanan kişilerin izole olması gerektiği halde karantina tedbir ve kurallarına uymaması suçtur.
  • Halkımızın sağlığını bu şekilde risk eden kişiler, Türk Ceza Kanunu’nun 195. maddesi gereğince; 2 aydan 1 yıla kadar HAPİS cezası uygulanabilir.
  • Aynı şekilde bulaşıcı hastalık şüphesi ile muayene / tetkikat yapan sağlık personeline direnen kişiler de Türk Ceza Kanununun 195. Maddesi kapsamında cezalandırılabilir.
  • Belirtilen fiiller kapsamında kalmasa bile salgına yönelik ilgili/yetkili kurumların aldığı diğer tedbirlere uymayanlar, fiilin mahiyetine göre 5326 sayılı Kanun ve 1593 sayılı Kanun uyarınca idari para cezasına çarptırılabilir.
  • İlgili/yetkili ekiplerce konu ile ilgili kontrol ve denetimler titizlikle ifa edilmekte olup, bütün yasal hükümler ve cezai işlemlerin yanı sıra kontrollü sosyal hayat ve izolasyon sürecinin kurallarına aykırı hareket etmenin KUL HAKKI olduğu gerçeği de kesinlikle unutulmamalıdır.

Bir cevap yazın