Hatay Valiliği İl Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından 2020 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliği ile alınan kararlar belirlendi. Hatay Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu başkanlığında toplanan komisyon, bu yıl koronavirüs gölgesinde kutlanacak olan Kurban Bayramı’nda hayvan satış alanlarında maske takılması, fiziki mesafeye uyulması ile müşteri ve satıcılar arasında el teması (tokalaşma) olmamasının sağlanmasını da kararlaştırdı.
İbadet maksadıyla kurban kesmek isteyen vatandaşların dini etik, şartlarına ve çevre temizliğine uygun bir şekilde kurbanları kesmeleri veya vekalet yoluyla kestirmelerine yardımcı olmak amacıyla kurulan komisyonda Vali Yardımcısı Çakıroğlu’nun yanısıra, il Müftüsü Ömer Faruk Bilgili, Büyükşehir Belediyesi Veteriner Hekimi Suphi Dayı, Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü Teknikeri Sadık Özdemir, Tarım ve Orman Müdürlüğü Veteriner Hekimi Ali Büyükbaş,Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü Orman Mühendisi Nuri Akın, İl Sağlık Müdürlüğü Çevre Teknisyeni Mustafa Gönüldaş, Hatay Türkiye Diyanet Vakfı Şube işlemleri Uzman Yardımcısı Gündüz katıldı.
Toplantıda alınan kararlar şöyle:
- Canlı Hayvan Sevkleri Genelgelerinde bildirilen şartları taşıyan kurbanlık hayvanların, il
Standartlarına geçişine izin verilmesi, genelge şartlarını taşımayan kurbanlık hayvanların, geçişine izin verilmemesi, bu konudaki denetimlerin geçmiş yıllarda olduğu gibi ilgili kurum ve kuruluşlarca
koordineli bir şekilde devam ettirilmesi.
– Büyükşehir Belediyesi tüm kesim yerlerini kurban kesimine hazır hale getirecek, fiziki ve
Sağlık şartlarındaki noksanları belirleyerek gerekli alt ve üst yapıların en geç 30 Temmuz 2020
Perşembe günü saat 13:00’e kadar tamamlanması.
– Kurban satış ve kesim yerlerinde COVID-19 salgını sebebiyle Komisyonların il pandemi
Kurulu ile işbirliği içerisinde gerekli tedbirlerin alınması.
a. Satış ve kesim yerlerinde ağız ve burnu kapatacak şekilde maske kullanılması, en az 1,5
metre (3-4 adım) olacak şekilde fiziki mesafe kurallarına uyulması, satış ve kesim yerlerinin tüm
girişlerinde ve içerisinde belirli mesafelerde el antiseptiği bulundurulması hususlarında gerekli
tedbirlerin alınması,
b. Hayvan satış alanının etrafının sınırlandırılması, insan kalabalığını önlemek için hayvan ve insanların giriş çıkışlarına uygun kontrollü kapılar oluşturulması. Hayvan satış yerleri içinde uygun yönlendirmelerin yapılması,
c. Hayvan satış alanında 8 metrekareye bir kişi (müşteri ve satıcı beraber) olacak şekilde kontrollü insan girişinin sağlanması,
d. Hayvan satış alanının giriş kapılarına ve uygun yerlerine, COVID-19’dan korunma önlemleri ile ilgili bilgilendirici kuralların olduğu tabelaların asılması,
e. Hayvan satış alanlarına covid-19 tanısı olan veya temaslısı müşterilerin alınmaması; Satış ve kesim yerlerinin girişlerinde vatandaşların ateş ve solunum sıkıntısı olanların alınmaması, satış ve kesim yerlerinin girişlerinde vatandaşların ateşi ölçülerek ateşi 38’C üzerinde olanlara tıbbi maske takılması, girişlerine izin verilmemesi ve sağlık kuruluşuna yönlendirilmesinin sağlanması.
f. Müşterilerin hayvan satış alanlarında uzun süre kalmamaları için uyarıların yapılması.
g. Hayvan satış alanında insan kalabalığı ve belirli yerlerde yoğunluğu önlemek için uygun hayvan satış üniteleri oluşturulması ve bu üniteler arası mesafenin en az 2 metre olması,
h. Her hayvan satış ünitesinin uygun yerinde el antiseptiği veya hijyeni sağlayacak uygunlukta kolonya bulundurulması.
i. Hayvan satış alanı içerisinde ulaşılabilir yerlerde el yıkamak için lavaboların oluşturulması,
j. Hayvan satış alanlarında maske takılması,
k. Müşteri ve satıcıların hayvan satış alanlarında fiziki mesafeye uymalarının sağlanması,
l. Müşteri ve satıcılar arasında el teması (tokalaşma) olmamasının sağlanması,
m. Yeterli sayıda lavabo ve tuvalet olmasının sağlanması,
n. Abdesthanelerde ve tuvaletlerde yeterli malzeme olması için gerekli tedbirlerin alınması ve
devalı sıvı sabun ve kağıt havlu bulundurulması,
o. Satıcıların geceledikleri yerde yataklar arası mesafe, en az 1,5 metrenin olması. Satış
ünitesinde bulunan satıcıların diğer satış ünitesinde olanlarla temas etmemesi.
– Bilgilendirme kapsamında aşağıdaki çalışmalar yapılacaktır.
a. Kurban ibadetinin dini ve toplumsal boyutları hususunda bilgilendirme yapılması,
b. Başta kist hidatik, şarbon, bruselloz, kırım kongo kanamalı ateşi, tüberküloz gibi
hayvanlardan insanlara geçen hastalıklar olmak üzere toplum ve çevre sağlığı, etin usulüne uygun
işlenmesi, pişirilmesi, tüketilmesi, sakatatın çöpe atılmaması, evcil ve yabani hayvanlara
verilmemesi ve benzeri konularda vatandaşlar aydınlatılması. Ayrıca COVID-19 nedeniyle dikkat
edilmesi gereken kurallar özenle hatırlatılması. Zoonotik hastalıklar ve COVID-19 ile ilgili
bilgilendirici tabelaların hayvan satış yerleri ve hayvan kesim yerlerinde uygun alanlara asılması,
c. Kasapların; su geçirmeyen önlük, maske, eldiven, su geçirmez çizme kullanması. Her
hayvan kesiminden sonra, eldiven değiştirilmesi, kesim aletlerinin yıkanması ve dezenfekte edilmesi.
– Mezbaha ve kurban kesim yerlerinde kesimlerin daha düzenli yapılması, zaman kaybının
ve karmaşasının önlenmesi için kurban yoğunluğunun yaşanacağı düşünülen kurban kesim
yerlerinde münavebe yapılması veya bölgenin ikiye bölünerek bir bölümünün sabah ikinci bölümünün
öğleden sonra kesilmesinin sağlanabilmesi için gerekli önlemlerin alınması,
– Kurban kesim yerleri dışında kalan ve kurban kesimi için uygun olan yerlerde, kendi
bahçesi veya özel mülkiyetinde, kurbanlarını kendi imkanlarıyla kesmek isteyenlere, dini ve hijyenik
şartlara uyarak, hayvana eziyet etmeden kesmeleri kaydıyla engel olunmaması.
– Kurban kesim yerlerinde yeteri kadar din görevlisi ile Müftülüklerince, veterinerler ve
diğer görevliler Büyükşehir Belediye Başkanlığınca ve il Tarım ve Orman Müdürlüğünce
karşılanması. Kurban kesim yerinin bulunduğu köy ve mahalle muhtarlarının; din görevlisi ve diğer
görevlilere yardımcı olması.
– Büyükşehir Belediyesince, kesim yerlerinde Bayramın 1. günü saat 13.00’e kadar
Küçük baş hayvan kesiminin ücretsiz yapılması. Vatandaşların saat 13.00’ten sonra büyükbaş hayvanlarını tesisten yararlanma ücreti ödemeden kesebilmesi. Bunun dışında, Büyükşehir
Belediyesinin belirleyeceği yeteri kadar kurban kesim yerinde vatandaşların kurbanlarını kendi
imkanlarıyla kesebilmesi.
– Geçici olarak hazırlanacak kurban satış ve kesim yerlerinin çevre ve sağlık şartlarına
uygunluğu, Büyükşehir Belediye Başkanlığı zabıta ekipleri, il Tarım ve Orman Müdürlüğü, il
Sağlık Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik il Müdürlüklerince kontrol edilmesi. Ayrıca bu yerlere
Diyanet işleri Başkanlarınca hazırlanan ek-1, ve ek-2 duyuru formlarının Büyükşehir Belediye
Başkanlığı görevlilerince asılması.
– Kurban kesim yerlerindeki atıkların herhangi bir kirliliğe neden olmasının engellenmesi için hayvanların bekletilmesi sonucunda oluşan hayvansal atıkların çevreye verebileceği koku ve benzeri problemlerin önlenmesi amacıyla kesim bölgelerinde su, elektrik, kanalizasyon ve fosseptik
çukuru gibi altyapı yeterliliğinin sağlanması, kesimden çıkan atıkların sızdırmaz ve yırtılmaz siyah
torbalara konularak özel atık taşıma araçları ile ilçe belediyelerinin depolama sahalarına en kısa
sürede taşınarak sıhhi açıdan zararsız hale getirilmek amacıyla gerekli tedbirlerin Büyükşehir
Belediye Başkanlığınca alınması.
– Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan kurban kesim yerlerinde kesim süresince
il Sağlık Müdürlüğü tarafından kesim yerinde sorumlu memur görevlendirilmesi ve iletişim
bilgilerinin ilan edilmesi,
– Kurban satış ve kesim yerlerinde Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığınca
Emniyet Müdürlüğünce, Jandarma Komutanlığınca gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması, cadde
ve sokaklarda sağlık şartlarına uymayan kurban satış ve kesimine, Büyükşehir Belediyesi Zabıta
Daire Başkanlığı ve güvenlik görevlilerince izin verilmemesi.
– Büyükşehir Belediyesince belirlenen Kurban Kesim Yerlerinde veteriner hekim ve din
görevlilerine gerektiğinde acilen ulaşmak üzere telefon numaralarının vatandaşların
görebileceği yerlere levhalara yazılarak asılmasının Büyükşehir Belediyesince yapılması.
– Kurban kesilen hayvanların kulak küpelerinin 02.12.2011 tarihli ve 28130 sayılı resmi
gazetede yayınlanan sığır, koyun ve keçi türü hayvanların tanımlanması, tescili ve izlenmesi
yönetmeliğinin ilgili hükümleri çerçevesinde biriktirilerek Bakanlıkça belirlenen usul ve esaslara
göre il Tarım ve Orman Müdürlüğünün kontrolünde veri tabanından düşülerek imhasının yapılması.
– 26 Haziran 2020 tarihli ve 31167 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren
“2020 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğin komisyon üyesi kurum ve
kuruluşlar tarafından 20.07.2020 tarihinden itibaren web sitelerinde yayınlaması.
a) İlgili tebliğ uyarınca özel kesim yerlerinde kesim yapmak isteyen kişi veya kurumları il
Tarım Müdürlüğünün Başkanlığını yürüteceği aşağıda yazılı komisyonun uygun görmesi
halinde kesim yapabileceklerdir.
– Kurban hizmetlerinin denetlenmesi İl Müftülüğü, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, il
Sağlık Müdürlüğü, il Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü,
Çevre ve şehircilik il Müdürlüğü, il Emniyet Müdürlüğü, il Jandarma Komutanlığı’nca yapılması.
– Cezai işlerinler Emniyet Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı, il Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tarım ve Ormak Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü, Çevre ve şehircilik il Müdürlüğü ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı ekiplerince uygulanması.
– Hatsu, Eneriisa ve Aksagaz tarafından 27 Temmuz Pazartesi gününden itibaren bayram süresince 3 Ağustos Pazartesi akşamına kadar vatandaşların mağduriyet yaşamamalarını sağlamak amacıyla su, elektrik ve doğalgaz ihtiyaçlarının kesintiye uğramaması için adı geçen kurumlar tarafından gerekli tedbirlerin alınmasana oybirliğiyle karar verildi.