‘İyilik yapmaktan çekinmeyin!’

Kızılay Hatay Şube Başkanı Kudret Özbakış, pandeminin neden olduğu kaygılı süreçte vatandaşların kan bağışından çekindiğini belirterek, ‘Virüs kan yoluyla bulaşmıyor’ dedi ve herkesi kan bağına davet etti. Kan bağışı kadar kök hücre bağışının da önemli olduğunu anlatan Özbakış, özellikle Antakya, Samandağ ve Dörtyol’da kök hücre/ilik nakli bekleyen hastalar olduğunu vurgulayarak, ‘hayata umut olun’ çağrısı yaptı.

Covid-19 (Koronavirüs) sürecinde gönüllüleri ile birlikte büyük bir seferberlik başlatarak başta ekmek, sabun, dezenfektan, maske olmak üzere binlerce aileye ve özellikle 65 yaş üstü vatandaşlara yardım eli uzattıklarını anlatan Özbakış, kan bağışı ve kök hücre bağışında da alınan önlemlere titizlikle uyulduğuna dikkat çekti.

Kan bağışı kampanyalarıyla azalan kan stoğunun dengelendiğini söyleyen Özbakış, “Özellikle Covid-19 kaygısıyla kan bağışları düşmüş, stoklar azalmıştı, birçok siyasi parti ve STK’larımız sağ olsunlar Covid sürecinde kan bağışı kampanyası başlattılar. Burada şunun altını çizmek istiyorum; Covid ile birlikte belki bir kaygı oluştu ama vatandaşlarımız korkmasınlar. Bu virüs kan yoluyla bulaşmıyor. Diğer temasların önüne geçmek için de tüm personel sürekli Covid-19 testinden geçiyor.  Kan verecek olan kişiler içeriye alımdan önce ateşleri ölçülüyor. Maske ve mesafe kuralına dikkat ediliyor, sedyelerde tek kullanımlık örtüler kullanılıyor. Kan bağışına tüm halkımızı davet ediyoruz” dedi.

‘Kök hücre bağışında risk yok’

Vatandaşlardan kan bağışı konusundaki duyarlılığı, “kök hücre” bağışında da göstermelerini isteyen Özbakış, “Sağlık bakanlığımızla beraber ortak yürüttüğümüz ‘Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK)’ sayesinde lösemi, lenfoma, kemik iliği yetmezliği ve kalıtsal metabolik hastalıkları olanlar kemik iliği nakliyle sağlıklarına kavuşabiliyor. Kök hücre bağışı bilinçlenmesinin biraz daha artması gerektiğini düşünüyorum. 18 ile 50 yaş arasında insanlar kök hücre verebiliyorlar. Çok sayıda lösemi hastasından dolayı kök hücreye ihtiyacımız var. Kök hücre ilik konusunda denk gelme eşleşme zor olduğu için veri bankasını kuvvetlendirmemiz lazım.  Antakya’da, Samandağ’da ve Dörtyol’da kök hücre/ilik nakli bekleyen hastalarımız var. Bunun gibi Türkiye geneli binlerce hastamız var. Biz bazen ilimizde isim zikrederek duyarlılık oluşturmaya çalışıyoruz. O hastalar üzerinden ilan ediyoruz. Bağışlanan hücreler belki başka bir ildeki hastamıza uyabiliyor. O yüzden çok önemsiyoruz. Kök hücrede risk yok, bağışçılar korkmasınlar. Çok güzel bir şekilde ağırlayarak yeni teknoloji ile kısa sürede sıfır riskle alınıyor. Bağışçılar, bir insanın ömrüne vesile olarak çok büyük sevap, büyük bir hayır yapmış olacaklar. Ayrıca tüm kök hücre bağışçıları için izinleri Sağlık Bakanlığı alıyor ve tüm masraflar yine bakanlık tarafından karşılanıyor. Kök hücre bağışlayarak hayata umut olun diyorum” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın