Türkiye’nin Çelik Kralı gözünü Avrupa’da da zirveye dikti!

İngilizce ekonomi dergisi Dünya Executive Tr Monitor, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı’yı ‘Türkiye’nin çelik kralı’ başlığıyla kapağına taşıdı. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, açıklamasında 2019 yılını yurtdışı yatırımları da dahil olmak üzere 4 milyar dolar ciro ile tamamladıklarını belirtti.

Dergide yer alan habere göre; Cezayir’deki tesisin 5 yıl içinde 8 milyon ton kapasite ve 5 milyar dolar ciroya ulaşacağını ifade eden Fuat Tosyalı, “Tosyalı Holding’i küresel bir çelik imparatorluğuna dönüştüreceğimize inanıyorum. Hem Türkiye’de hem de yurtdışında büyük bir hızla yatırım yapmaya devam ediyoruz .Türk çeliği artık, Bermuda’dan Nepal’e, Bruney’den Bahamalar’a kadar dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor” dedi.

Yurtdışından işlenmiş demir cevher ithalatını azaltmak için İskenderun 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde 1 milyar dolarlık tesis inşa edeceklerini belirten Tosyalı, yeni tesis devreye girdiğinde yıllık 1 milyar dolarlık ithalatı ikame edecek ve 1.000 kişiye istihdam sağlayacaklarını ifade etti.

Tosçelik’in sektörün karbon ayak izi en düşük “yeşil çelik üretimini” gerçekleştirdiğini de vurgulayan Tosyalı, New York Borsası’na kote Amerikalı ortağı Harsco ile ortak kuracağı tesis ile yıllık ortalama 1.2 milyon ton cüruf atığı ekonomiye kazandırmayı amaçladıklarını vurguladı.

Osmaniye OSB’de üretim tesisinin çatısına Avrupa’da tek seferde kurulan en büyük güneş enerjisi santralini kurduklarına da değinen Çelik Kralı, Tosçelik ERW Boru Profil’in Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’ndeki üretim tesisinin çatısında yapılan güneş 200 bin metrekarelik tesis dünyanın en büyük ilk 5 çatı tipi güneş enerji santralinden biri olduğunu belirtti.

Tosyalı Holding’in Afrika için bir sonraki hedefinin Batı Afrika’nın giriş noktası olan Senegal ve Angola olduğuna da değinen Başkan Tosyalı, “Türkiye 37 milyon ton civarındaki üretimiyle dünyada 8’inci, Avrupa’da ise 2’nci büyük üretici konumunda. Avrupa’daki en büyük rakip olan Almanya ile aramızdaki fark ise sadece 5 milyon ton.. Yakın gelecekte, yeni yatırımlarla Avrupa kıtasında liderliği üstlenebiliriz” dedi.

Bir cevap yazın