Hatay Barosu’ndan ‘Çoklu’ protesto!

Hatay Barosu, bugün TBMM’ye sunulan Avukatlık yasası ve baroların yapısında değişiklik yapılmasına ilişkin çoklu baro sistemini protesto etmek için oturma eylemi düzenledi. Hatay Adliyesi önünde bir araya gelen avukatlar ‘Avukatların sesi kesilirse, halkın nefesi kesilir’ , ‘Savunmaya dokunma’ pankartı taşırken, en gür sesleriyle de “Savunma susmadı, susmayacak” diye haykırdı.

Adliye önünde açıklama yapan Hatay Barosu Başkanı Ekrem Dönmez, ‘Barolar varsa, herkes için var” diyerek, milletvekillerinin vicdanına seslendi.

Çoklu baro teklifinin, barolara siyaseti sokma projesi olduğunu ifade eden Dönmez, “Neredeyse 2 aydır çoklu baro şeklinde kamuoyunun da ciddi tartıştığı, bizim de zamanımızı ve emeğimizi alan bir süreçten geçtik. 2 aylık sürecin sonunda bütün kamuoyunun tepkisine, 80 baro ve TBB itirazlarına, meslektaşlarımızın ortaya koyduğu ciddi duruşa ve itiraza rağmen çoklu baro olarak bilinen ve makyajdan ibaret olan teklif bugün meclis başkanlığına sunuldu. İçeriğinde Ankara, İstanbul ve İzmir barolarını etkileyecek hükümlerin yanısıra, bütün baroları etkileyen düzenlemeler var. Çoklu baro düzenlemesinin herkesin itirazlarına rağmen meclise gelmesinin kamusal yararı olmadığını, bunun sadece baroları bölünmeyeceğini, yargıyı siyasallaştırdığını, savunmayı böldüğünü, yargıyı zayıflattığını, yurttaşlarımızın sesini kısacağını, güçlü barolar yerine itiat eden barolar oluşturmak istediklerini, siyasetin yargıyı ele geçireceğini kamuoyunun vicdanına anlattık. Şimdi de meclisteki hukukçuların ve bütün milletvekillerinin vicdanına sesleniyorum; bu ülkenin geleceği için teklifin yasalaşmaması için hayır deyin. 5 yıl sonra bu iş pişmanlık getirdiğinde yanıldık, bizi de yanılttılar dememek için vazgeçin. Bunun geriye dönüşü yok. Yoksa, sadece avukatlara değil, yargı sisteminin bel kemiğine en büyük zararı vereceksiniz. Sağlığı kaybetmeden, sağlığın önemini anlayamıyor insan. Baroyu da kaybetmeden, baronun ne olduğunu anlayamayacaksınız. Ama Hatay’da baronun ne demek olduğunu, Türkiye’de baronun ne demek olduğunu biliyoruz. Bilmeyenler için burada vicdanlara sesleniyoruz.  Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı esastır.  Konunun takibinde olacağız. Kimse baroların, avukatların kolay teslim olacağını sanmasın. Baroların taa göbeğine siyaseti sokma projesine biz dur diyoruz, bunun için buradayız. Barolar makuldür, aydındır, saygınlığını bozmaz ama barolara dokunduğunuzda bardağı taşıran son damla olmamaya da dikkat edeceksiniz” dedi.

Yaklaşık yarım saat süren oturma eylemi gerçekleştiren avukatlar, çoklu baro teklifini alkışlarla protesto etti.

Bir cevap yazın