İskenderun Körfezi’nde ilk kez görüldü

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi İşleme Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Ayas’ın vahşi balık türlerinin Akdeniz’in karakterini değiştirdiği şeklindeki açıklamasını doğrular nitelikte İskenderun Körfezi açıklarında ilk kez mavi benekli kaya balığı ağlara takıldı.

Balıkçı Hakan Özcan’ın oltasına takılan ve körfezde ilk kez görülen balık incelenmesi için Mavi Yeşil Doğa ve Bilim Derneği’ne teslim edildi. Mavi Yeşil Doğa ve Bilim Derneği Başkanı İSTE Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Tahir Özcan, balık üzerinde Prof. Dr. Gülnaz Özcan ile Prof. Dr. Deniz Ergüden ile birlikte ekip olarak çalıştı.

Prof. Dr. Tahir Özcan, 2002 yılında ilk kez Akdeniz ekosisteminden (Libya kıyıları) bildirilen mavi benekli kaya balığının, İskenderun Körfezi ve Doğu Akdeniz kıyılarının yeni misafiri olduğunu açıkladı.

Özcan, ekonomik değeri yüksek olan mavi benekli kaya balığının doğu ve batı Atlantik kıyılarında ve aynı zamanda Akdeniz’de de dağılım gösterdiğine dikkat çekti.

Prof. Dr. Deniz Ergüden ise, mavi benekli kaya balığının kaydı ile birlikte ülkemizdeki ekonomik öneme sahip kaya balıklarının sayısının dokuza yükseldiğini belirtirken, “Ekonomik önemi yüksek olan bu türün bulunması İskenderun Körfezi kıyılarında gelecekte popülasyon oluşturması durumunda bölge balıkçılığına olumlu etkisi olacağını düşünülmektedir. İskenderun Körfezi ve Akdeniz kıyılarımızda ekosistem içinde oluşacak olan tüm değişiklikleri gözlem ve incelemeler için tüm halkımızda bizler ile iletişime geçmelerini talep ediyoruz. Bu şekilde sağlıklı bir koordinasyon kurabilirsek eğer sürdürülebilir bir ekosistem oluşturabileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

Bir cevap yazın