En uzun gündüzü babalarınızla iyi değerlendirin

Güneş’in en dik açıda bulunduğu 21 Haziran’da Kuzey Yarım Küre’de bugün en uzun gündüz, en kısa gece yaşanacak. Bir diğer adı da Yaz gündönümü ile bugün Kuzey yarın kürenin ortasında kalan Türkiye’de yaz sezonu başlayacak ve 22 Eylül’e kadar devam edecek. Güneş ışınları, Yengeç Dönencesi’ne dik bir şekilde gelir ve Kuzey Yarımküre’ye en dik, Güney Yarımküre’ye en eğik şekilde gelir. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarımkürede yaz, Güney Yarımküre’de kış mevsimi başlar. Kuzey Yarımküre’de en uzun gündüz, Güney Yarımküre’de en uzun gece yaşanır ve ertesi gün kısalmaya başlar. Yaz Gündönümü’nde saat 12 olduğunda güneş dik bir açıyla gelir ve yengeç dönencesinde gölge boyu sıfır olur. 21 Haziran’da en uzun gece Sinop’ta yaşanırken, 21 Aralık’ta Hatay’da en uzun gündüz yaşanır.

21 HAZİRAN’DA KUZEY YARIM KÜRE

Güneş ışınları Yengeç Dönencesi’ne 90°lik açı ile düşer.

Yaz mevsiminin başlangıcıdır.

En uzun gündüz, en kısa gece yaşanır.

Yengeç Dönencesi’nden kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır.

Bu tarihten itibaren gündüzler kısalmaya, geceler uzamaya başlar. Fakat 23 Eylül tarihine kadar gündüzler gecelerden uzundur.

Aydınlanma çemberi Kuzey Kutup Dairesi’ne teğet geçer.

Yengeç Dönencesi’nin kuzeyi, güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dik açı ile alır. Bu tarihten itibaren güneş ışınlarının gelme açıları küçülmeye başlar.

Yengeç Dönencesi’nin kuzeyinde en kısa gölge yaşanır. Bu tarihten itibaren gölge boyları uzamaya başlar.

21 HAZİRAN’DA GÜNEY YARIM KÜRE

Güneş ışınları Oğlak Dönencesi’ne 43°06′ lık açı ile düşer.

Kış mevsiminin başlangıcıdır.

En uzun gece, en kısa gündüz yaşanır.

Oğlak Dönencesi’nden güneye gidildikçe gece süresi uzar, gündüz süresi kısalır.

Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar. Fakat 23 Eylül tarihine kadar geceler gündüzlerden uzundur.

Aydınlanma çemberi Güney Kutup Dairesi’ne teğet geçer.

Oğlak Dönencesi’nin güneyi güneş ışınlarını yıl içerisinde alabileceği en dar açı ile alır. Bu tarihten itibaren güneş ışınlarının gelme açıları büyümeye başlar.

Oğlak Dönencesi’nin güneyinde en uzun gölge yaşanır. Bu tarihten itibaren gölge boyları kısalır.

Bir cevap yazın