Denizlere radar denetimi

Türk sahillerinin güvenliğine yönelik tedbirlerin etkinliğini artıracak olan yerli yazılım paketi Sahil Gözetleme Radar Sistemi Projesi’nin (SGRS) ilki Sahil Güvenlik Komutanlığı’na teslim edildi. Radar, elektro-optik ve diğer sensörlerle donatılacak istasyonlardan oluşacak Sahil Gözetleme Radar Sistemi Projesi’yle karasularında 7/24 kesintisiz gözetleme yapılacak.

 Kaza, kaçakçılık, düzensiz göçle mücadele, kara suları ihlali, arama kurtarma konusunda etkin ve hızlı teknoloji sağlanacak sistem Hatay’da dahil olmak üzere Sahil Güvenlik Komutanlığı sorumluluk alanında olan Türk Deniz Karasuları ve Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde radar kapsaması sağlayacak. Kamu kuruluşlarıyla tam entegre şekilde çalışacak SGRS Projesi’nde, yazılım bileşenleri yerli ve milli olarak HAVELSAN tarafından geliştirililirken, radar ve elektro-optik sistemler ise ASELSAN tarafından üretildi.

SGRS projesi kapsamında, sensörler aracılığıyla elde edilen veriler ile kamu kurum ve kuruluşlarından temin edilen verilerin birlikte etkin bir şekilde kullanımını sağlamak amacı ile Sahil Gözetleme Bilgi Sistemi (SGBS) ve Deniz Bilgi Sistemi (DBS) ağları da oluşturuluyor. SGBS, oluşturulacak merkezler ve Sahil Gözetleme İstasyonları arasında bilgi paylaşımı için kullanılacak.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, dijital teknolojiler konusunda Türkiye’nin vizyon niteliğinde güvenlik sitemlerinden biri olan SGRS (Sahil Gözetleme Radar Projesi) projesi ile denizlerin her santimetrekaresinin gözetlenebileceğini belirterek, şu ana kadar 13 istasyon kurulduğunu, diğerlerinin de kurulum çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Bir cevap yazın