Karaağaç’ın ‘Edebiyat’ yıldızına alkış

Mersin Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Hasan Yürek’in yeni kitabı büyük ilgi görüyor. Bir döneme imza atan köy enstitülü yazarlardan olan ve 1980’de öldürülen Ümit Kaftancıoğlu’nun roman ve hikâyeciliğini ele alan Garip’in Ümit’e Yolculuğu kitabıyla edebiyat dalında önemli bir eseri okuyucularıyla buluşturan Doç. Dr. Hasan Yürek,  memleketi Karaağaç’ın gururu olarak alkışlanıyor.

Üç bölüme ayrılan kitabın ilk bölümünde Kaftancıoğlu’yla ilgili şahsi bilgilere yer verilmiş. Kaftancıoğlu’nun hayatı, kişisel özellikleri, sanat ve edebiyat görüşleri üzerinde durulduktan sonra ikinci bölümde roman üçüncü bölümde de hikâye incelemelerine geçilmiş.

Kaftancıoğlu’nun roman ve hikâyeleri; kişiler, tema, mekân, zaman başlıkları altında ayrıntılı bir şekilde irdelenmiş. Kitabın sonunda Kaftancıoğlu’nun roman ve hikâyeciliğine dair kapsamlı bir değerlendirme yapılmış ve bunun yanında onun öldürülmesinden sonra yazılan şiirlere yer verilmiş.

Doç. Dr. Hasan Yürek, daha önce yayımlanan İnsan Manzaralarının Ressamı Mehmet Eroğlu’nun Romancılığı(2012), Ahmet Oktay’ın Şiir Dünyası (2012), Hüseyin Cahit’e ait olan ve Latin harflerine aktarılmayan Nadide (1891) adlı romanın Latin harflerine aktarılması(2014) kitapları ve makaleleriyle edebiyat alanında tanınan bir isim.

Bir cevap yazın