Büyükşehirler ekonomik normal hayata dönmek istiyor!

Aralarında Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın da olduğu CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanı yaptığı ortak açıklamada, pandemi sürecinin yarattığı kaynak daralması nedeniyle merkezi hükümetin yerel yönetimlere katkısının zorunluluk olduğunu vurguladı. Kentlerin ekonomik normalleşmesi için bütün imkânları zorlayarak kaynak yaratmaya çalıştıklarını belirten belediye başkanları, hükümetin katkısının zorunluluk olduğunu vurgularken, vatandaşları da “uyulmayan kuralların tehlikeyi büyütebileceği” konusunda uyardı.

Telekonferans yöntemiyle bir araya gelen 11 Büyükşehir Belediye Başkanı’nın kamuoyuna ortak açıklaması şöyle:

“Büyükşehir belediye başkanlarımız ile ortak gerçekleştirdiğimiz rutin dayanışma odaklı bugünkü toplantımızda, normalleşme süreci konusunda görüş alışverişinde bulunurken, eş zamanlı olarak alınması gereken tedbirler üzerinde de durduk.

TEHLİKE BÜYÜYEBİLİR

Ancak, uyarmak isteriz ki, alınması gereken bazı tedbirlerin ihmal edilmesi veya alınmaması ciddi bir risktir. Aynı şekilde uyulmayan kuralların tehlikeyi büyütebileceğinin de altını çizmek ve yurttaşlarımızı uyarmak isteriz.

Salgın sürecinin turizmden spora, kültür sanattan sanayiye her alanda olumsuz etkileri oldu. Bu etkilerin en aza indirilmesi konusunda belediyeler olarak hayata geçirdiğimiz, planladığımız önlemleri değerlendirip bunların ışığında dayanışma ve işbirliğimizi daha da geliştirme kararı aldık.

DÖNÜŞ YAPILMADI

30 Nisan günü yaptığımız toplantıda, Türkiye Belediyeler Birliği’nden (TBB), Sayın Cumhurbaşkanı ile Bakanlar Kurulu üyelerinin de katıldığı bir toplantının acilen yapılması için girişimde bulunmasını talep etme kararı almıştık. Bu kararımızı toplantının hemen ardından, TBB’ye yazılı olarak ilettik. Üzülerek belirtmek isteriz ki, üyesi olduğumuz bu kuruluşumuzun yönetimi, talebimizin gereğini yerine getirmek bir yana, hiçbir dönüş dahi yapmamıştır. Bunu kınadığımızı, belediyecilik anlayışı ve yönetim tarzı açısından büyük bir sorun olarak gördüğümüzü belirtmek durumundayız.

YENİ EKONOMİK ADIMLAR ATILACAK

Pandemi sürecinin zorlukları, yarattığı kaynak daralmasının büyük etkilerine rağmen, yerel yönetimlere şu ana kadar tek bir liralık katkı sağlanmamış, bu yönde bir işaret de verilmemiştir. Bu durum, yerel yönetimleri ekonomik olarak tehdit eden bir süreçtir. Bütün bu sıkıntılara rağmen, yerel yönetimler olarak esnafımıza, uğradıkları kayıpların hiç değilse bir bölümünü telafi edebilmeleri için kiralarda kolaylık başta olmak üzere birçok alanda destek verdik. Bu konularda yeni adımların atılması noktasında da kararlı davranacağız.

BÜTÜN İMKANLAR ZORLANACAK

Kentlerimizin ekonomide de normale dönebilmesi, esnafımız başta olmak üzere tüm sektörlerin daha güçlü adımlar atabilmesi için bizler bütün imkânları zorlayarak kaynak yaratmaya çalışıyoruz. Ancak buna rağmen İller Bankası gelirleri başta olmak üzere, merkezi hükümetin katkıları zorunluluk arz etmektedir. Alınan önlemlerin maliyeti, kesilen gelirler nedeniyle daralan, ciddi açık vermekte olan bütçelerin rahatlatılması için de Merkezi Hükümetin, hem de acilen atması gereken adımlar olduğuna inanmaktayız. Bu adımların bir an önce atılması için çağrımızı yeniden yapıyoruz.

Kamuoyunun bilgisine saygı ile sunarız.”

Bir cevap yazın