TeknoparkİSTE çok yakında!

İskenderun Teknik Üniversitesi Rektörü Türkay Dereli, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın video konferans yöntemiyle gerçekleştirdiği “Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Koordinasyon Toplantısı’na katıldı. İskenderun Teknik Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi Yönetici Anonim Şirketi(TeknoparkİSTE) olarak toplantıya katılan Rektör Dereli, TeknoparkİSTE’nin çok yakında faaliyete geçeceğini vurguladı.

Kuluçka merkezleri vurgusu

Yüksek nitelikli işgücünün sanayiye entegre olmasını amaçlayan ‘Sanayi-Doktora Programı’ sonuçlarının bugün belli olduğunu belirten Bakan Varank, 47 üniversitenin, 147 sanayi kuruluşuyla yaptığı 188 projeyi destekleyeceklerini, sanayinin ihtiyaçları doğrultusunda 645 doktora öğrencisine eğitimleri süresince aylık 4 bin 500 lira burs desteği sağlanacağını belirterek, ayrıca mezuniyetlerini takiben 3 yıl boyunca da istihdam desteği sunacaklarını ifade etti.

Varank, özel sektör ve teknoparklara verilen belge ve desteklerden bahsederek, bugüne kadar 1 milyar 200 milyon liralık bir kaynağı teknoparklara hibe olarak aktardıklarını bildirdi. Kuluçka firmalarına özel önem verdiklerini ve Türkiye’nin geleceğini bu girişimlerde gördüklerinin altını çizen Varank, şöyle konuştu: “Halihazırda teknoparklardaki 6 bin firmanın yüzde 24’ü kuluçka firması. Bu sayının artması, daha çok fikrin ete kemiğe bürünmesi çok önemli. Bunun için kuluçka firmalarını faaliyetlerinizin odağına almalısınız. Ölüm vadisi dediğimiz süreçte, bu girişimlerin yanında durmalısınız. Bunlar dört duvar ofislerden oluşmamalı. Bu dönemde başarının anahtarı, yetkinlikleri ekonomiye hızla derç edebilmekten geçiyor. Piyasadaki boşluğu gören ya da sıfırdan yeni bir piyasa oluşturmanın peşinden koşanlar, sistemi de dönüştürüyor. İzleyen ya da takip edenler değil, fark ortaya koyanlar, özgün düşünenler geleceği şekillendiriyor. Kuluçka merkezleri bu yüzden vazgeçilmez. Sizin onlara sunduğunuz, hukuk, muhasebe, iş geliştirme, ticarileştirme ve fikri mülkiyet gibi alanlardaki hizmetler son derece kritik.”

Daha çok kuluçka merkezi kurup daha çok kuluçka girişimcisine destek verilmesi gerektiğini işaret eden Varank, “Genç girişimlere ilham verecek, motivasyonlarını artıracak ve heveslerini diri tutacak mekanizmaları uygulayın. Bakanlık olarak her türlü yeni fikre açığız, yanınızdayız” diye konuştu.

Varank, gelecek dönemde teknopark bünyesindeki teknoloji transfer ofislerinin, TÜBİTAK desteklerinden yararlanabileceğini aktararak, bu alanda yaptıkları çalışmaları anlattı.

TEKNOPARKİSTE

Bir cevap yazın