Başkan Savaş, pandeminin bize hatırlattıklarını anlattı!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, İstanbul Üniversitesi Atatürkçü Düşünce Kulübü üyeleri ile instagram canlı yayın bağlantısıyla biraraya geldi. Enfeksiyon hastalıkları uzmanı olması dolayısıyla gençlerin  koronavirüs salgını, hükümetin aldığı önlemler ve virüsün etkileri üzerine merak ettikleri soruları yanıtlayan Başkan Savaş, koronavirüsün insanların hayatlarındaki pek çok değeri fark etmelerini sağladığını da sözlerine ekledi.

“İktidar orta ölçekli bir mesafe kat etti”

Dünya gündemini etkisi altına alan koronavirüsün hükümet tarafından nasıl yürütüldüğü hakkında soruları yanıtlayan Başkan Savaş, “ Virüsün yeni ortaya çıkması, birçok gizemli yönü olması ve gün geçtikçe birçok özelliğini yavaş yavaş tanıdığımızdan dolayı bir tedirginlik var. %2,5-4 arasında öldürme riski olan ve özellikle belirli yaş ve üstündekilerde çok daha fazla risk seviyesinin yükseldiği bir hastalık. Bu da insanlarda ölüm korkusu ve başarısızlık riski ile karşı karşıya gelme pozisyonuna sebep oldu. Dünyanın her tarafında olduğu gibi ülkemizde de işler azalınca ve insanlar işe gidemeyince ekonomik çarklar dönmedi. Ben ‘Muhalefetin belediye başkanıyım’ diye ‘Hükümet eksik yaptı’ demek çok kolay olabilir. Ama birçok faktörü ortaya koyduğunuz zaman bence iktidar orta ölçekli bir mesafe kat etti. İnsanların işlerinin kötüye gitmesi ve çalışanların evde kaldıkları zaman rızk sorunlarının olması hükümeti zor durumda bıraktı ”dedi.

“Virüsün komplikasyonları kötü sonuçlar yaratabiliyor”

Başkan Savaş, virüsün laboratuvar ortamında oluşturulmuş olabileceğine dikkat çekerek, “ Bu virüs daha önce Çin’de, Suudi Arabistan, Lübnan ve birçok ülkede vardı. Hayvanlardan bulaştığına dair söylentiler vardı. Üzerinde insanlar deney yapabiliyor. Bu virüs yarasadan bulaşmadı. Baktığımız zaman devletler birbirini suçlamakta. Önce hayvanlarda olup da insanlara bu kadar bulaşan ve ölümlere yol açan virüsün doğal şartlarla insanlara bulaştığını düşünmüyorum. Muhtemel ki; bu virüs laboratuvar ortamında oluşturulmuş. Ya bir kaza sonucu insanlara bulaşmış ya da birilerinin dünya ve insanlarla alakalı niyetleri bizim gibi saf ve iyi niyetli değil. Bu virüsün komplikasyonları çok kötü sonuçlar yaratabiliyor. Bundan önce de insanoğlu bulaşıcı hastalıklarla karşı karşıya geldi. Bundan sonra da başka virüs, bakteri veya parazitlerle bu hastalıklar olacaktır. Bence bu virüsün birçok özelliğini öğrenmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Korona virüs bize çok şey öğretti”

11 yıllık belediye başkanlığı döneminde ilk kez ailesiyle korona virüs sürecinde  bu kadar zaman geçirdiğini söyleyen Başkan Savaş, “Biz burada insan olduğumuzu, ailemizin ve bir canımızın olduğunu ve bu canın bir emanet olduğunu öğrendik. Bu emanetin de kontrollü bir şekilde yaşatılması gerektiğini öğrendik. Canımızın paradan ve diğer birçok zevkten daha önemli olduğunu öğrendik. Ben 11 yıldır belediye başkanıyım. İlk defa ailem ile bu kadar zaman geçirdim. İşimi bırakmadım ve mesaime devam ettim ama en azından yaklaşık bir buçuk ay eşimle ve çocuklarımla birlikte zaman geçirme zevkini yaşadım” ifadelerini kullandı.

‘Toplumdaki ahenk, psikoloji ve huzur birçok değerin üstündedir’

Koronavirüs vaka sayılarının tam olarak açıklanmaması ile ilgili düşüncelerini paylaşan Başkan Savaş, “Bu her ülkede, devlette ve siyasi iktidarda olacak şeyler. Devlet veya hükümet toplum panik olmasın ve huzur bozulmasın diye bir şeyleri saklayabilir. Siyasi iktidar rencide olmasın, yara almasın ve oy potansiyeli düşmesin diye yapılan şeyler de vardır. Toplumun ruh ve beden sağlığı, ekonomik göstergeler için saklanması gereken şeylere itiraz etmem. Çünkü toplumdaki ahenk, psikoloji ve huzur birçok değerin üstündedir. Ama insanlar ve siyasi partiler üç gün sonra seçim için insanlara yalanlar söylüyorsa buna karşıyım. Birçok devletler toplumu etkilememek ve panik yaratmamak için bazı şeyleri saklarlar. Onlar makul karşılanabilir. Son zamanlarda çoğu devlet bu ikisini de de yaptı gibi. İnsanlarımızın sosyal ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri ve bundan sonraki süreçte yaşanan sıkıntınlar için tedbirler almak lazım” dedi.

Hatay’daki koronavirüs vakasının olup olmadığı ile ilgili bilgiler veren Başkan Savaş, “Hatay’da vaka ya birkaç tanedir ya da hiç yoktur. Bu virüse efekte olanlar büyük bir kısmı semptom vermiyor. Hasta olmamış gibi hayatına devam ediyor” dedi.

Bir cevap yazın