Sulama sezonu başladı

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, Amik Ovası’nda 01 Nisan 2020 tarihi itibariyle sulama kanallarına su bırakılarak, 2020 yılı sulama sezonunun açıldığını duyurdu. Tarımsal üretim yapan üreticilerin sulama sezonu süresince herhangi bir su sıkıntısı yaşamadan sorunsuz bir sulama sezonu geçireceklerini belirten DSİ Müdürlüğü, 2020 yılında Hatay ve ilçelerinde 196 bin 800 dekar tarım arazisinin sulanacağını açıkladı.

Sulama kanallarının yüzmek ya da serinlemek amacıyla kullanılamayacağının özellikle altını çize DSİ Genel Müdürlüğü’nün açıklaması şöyle; “DSİ 6. (Adana) Bölge Müdürlüğümüz sorumluluk sahasında sulama suyu, içme suyu, sanayi suyu ile enerji maksatlı baraj ve göletlerde doluluk oranı ortalama % 90 seviyelerindedir. Söz konusu depolama ve sulama tesislerimizde gerekli bakım onarım çalışmaları tamamlanmıştır. Tarımsal üretim yapan üreticilerimizin sulama sezonu süresince herhangi bir su sıkıntısı yaşamadan sorunsuz bir sulama sezonu geçirecekleri öngörülmektedir. Bu kapsamda Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye illerinde 01 Nisan 2020 tarihi itibariyle sulama kanallarına su bırakılarak 2020 yılı sulama sezonu açılmıştır. Bu aşamada şu önemli konu göz ardı edilmemelidir. Unutmayalım ki sulama kanalları yüzmek ya da serinlemek amacı le kullanılamaz. Sulama kanallarında yaşanan boğulma vakalarının önlenebilmesi için “Sulama Kanallarına Girmenin, Yüzmenin Tehlikeli ve Yasak Olduğu” duyurusunun yapılması büyük önem arz etmektedir. DSİ olarak bizler bu konuda da üstümüze düşeni titizlikle yerine getirdiğimizi vurguluyor, vatandaşlarımızdan da aynı hassasiyeti göstermelerini rica ediyoruz. 

Medeniyetlerin beşiği ve pek çok uygarlığın doğuşuna tanıklık etmiş Hatay’da; tarım alanları, toprak yapısı, iklim ve diğer doğal şartları ürün deseninde çeşitliliğe, hasatta erkenciliğe, ikinci ürün yetiştirilebilmesine imkan vermektedir. Özellikle meyve, sebze ve zeytinlik alanlar Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. 2020 yılı sulama sezonunda Hatay ilimiz ve ilçelerimizde 196.800 dekar tarım arazisinin sulanması ve yapılan sulu tarım ile 2020 yılı birim fiyatları ile ülke ekonomisine 480.758.409 TL katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Sulama projelerinin devreye girmesiyle birlikte tarımın gelişmesine paralel olarak makineleşme ve tarım endüstrisinde yaşanan gelişmeler yeni istihdam imkanlarının oluşmasını sağlıyor. Bu kapsamda DSİ olarak Adana, Hatay, Osmaniye ve Mersin illerindeki sulama projelerimize de hız kesmeden devam ediyoruz. Çiftçilerimiz daha çok üretsin, ekonomimiz güçlensin istiyor ve daha çok çalışıyoruz.”

Bir cevap yazın