Kamplarda üst düzey ‘corona’ önlemi

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünce, Geçici koruma kapsamındaki yabancılardan ihtiyaç sahibi olanların barınmasına izin verilen Adana, Kilis, Kahramanmaraş, Hatay ve Osmaniye’de bulunan 7 konteyner kent ile geri gönderme merkezlerinde Koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında önlemler alındı. Bakanlığa bağlı tesislerde ilaçlama ve dezenfekte işlemleri yapıldı. Bu kapsamda, öncelikle tesislerde çalışan tüm personele il sağlık müdürlükleri personelince salgın hastalığa karşı bilgilendirmeler yaparken, alınacak tedbirler ve virüse karşı korunma yöntemleri anlatıldı.

Temizlik tedbirleri artırılan tüm geri gönderme merkezlerine yeterli sayıda ateş ölçer, dezenfektan ve temizlik malzemesi takviyesi de yapılırken, kampta kalan vatandaşların ateş ölçümleri de yapıldı.

Merkezlerin düzenli yapılan dezenfeksiyon işlemleri sıklaştırılırken, merkezlerin bulunduğu illerde yabancıların merkeze alınmadan önce sağlık kontrollerinin yapılacağı ön kabul alanları oluşturuldu.

Ayrıca merkezlere yapılacak ziyaretler ikinci bir emre kadar askıya alınırken, avukata erişim hakkını ölçüsüz bir şekilde sınırlandırmama ana ilkesi çerçevesinde avukatlar ve noter ziyaretleri için tedbirler geliştirildi.

Aynı zamanda 65 yaş ve üstü yabancılar başta olmak üzere tüm risk gruplarının geçici barınma merkezlerinden dışarı çıkmaları da önlendi.

Yabancılara 14 Gün Karantina Zorunluluğu

Ön sağlık kontrolünden geçirilerek geri gönderme merkezlerine alınan yabancılar merkezin ayrı bölümlerinde 14 gün boyunca karantinaya alınırken, herhangi bir sınır dışı veya salıverme işlemi de bu süre kapsamında yapılmayacak.

Yabancılar, 14 gün boyunca semptomlar açısından il sağlık müdürlüğü tarafından görevlendirilen hekimler tarafından takip edilecek. Yüksek ateş, öksürük gibi rahatsızlıkları gözlemlenen yabancılar gecikmeksizin hastaneye sevk edilecek. Tedavileri tamamlanan ve test sonuçları negatif çıkanlar, tekrar geri gönderme merkezine kabul edilecek.

Ziyaretler yasaklandı

Bu arada, geri gönderme merkezlerinin tümüne 55 bin 400 çift eldiven ve 92 bin 600 tıbbi maske, 6 bin 700 FFP2 maske, 6 bin 700 koruyucu tulum, 1000 lamine tulum, 6 bin 700 koruyucu gözlük ve 2 bin 800 litre el dezenfektanı gönderildi. İhtiyaç duyulması halinde merkezlere malzeme takviyesi de yapılacak.

Marketlere sayı sınırı

Sosyal izolasyonun ve kalabalık alanlardaki yoğunlukların azaltılmasına yönelik olarak merkezlerdeki ortak alanlar kullanıma kapatılırken, marketlerde de belirli sayının üzerinde insanın aynı anda bulunmaması için tedbirler alındı.

Genel Müdürlükçe alınan tedbirlerin yanı sıra merkezlerin bulunduğu illerin valilikleri tarafından geçici barınma merkezi yönetimleri koronavirüse ilişkin gerekli tedbirleri almaları yönünde bilgilendirildi

Bir cevap yazın