EXPO’21 HATAY tarihi bir fırsat!

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Medeniyetler Bahçesi temasıyla ev sahipliği yapacağımız EXPO2021 için gerekli tüm hazırlıkları tamamlayarak, hem şehri hem de ülkeyi en iyi şekilde dünyaya tanıtmak istediklerini söyledi. EXPO’nu Hatay için tarihi bir fırsat olduğunu ve bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek istediklerine vurgu yapan Başkan Savaş, fuar alanlarının kentimizin köklü tarihini, kültürel zenginliklerini, gastronomisini, tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliğini ve yöresel ürün çeşitliliğini tüm dünyayla paylaşılacak şekilde tasarladıklarını ifade etti.

Pazar değeri 60 milyar dolar

Hatay’ın bitki çeşitliliği açısından ülkemizin özgün ve önemli alanlarının başında geldiğini söyleyen Başkan Savaş, “Hatay’da 2500’e yakın bitki türü yayılış göstermektedir. Bu bitkilerin 250’den fazlası ülkemize özgü endemik türlerdir. İlimizde doğal olarak yetişen bitkilerin 600 kadarı tıbbi ve aromatik bitki özelliği taşımaktadır. Adaçayı, Kekik, Halil Zateri, Dağ Çayı, Yaban Mersini, Menengiç, Sumak, Sakız Ağacı, Keçiboynuzu, Çakşır, Yaraotu, Altınotu, ve Defne gibi onlarca tıbbi ve aromatik bitki türü şehrimizde doğal olarak yayılış göstermekte ve halk tarafından tüketilmektedir. Bu bitkiler tedavi amaçlı kullanılmanın yanında, kozmetik ürünler, uçucu bitkisel yağlar, bitkisel sağlık ürünleri, renklendirici boyalar, bitki koruma ürünleri ve bu ürünlerden elde edilebilen ara ürünler gibi birçok ürünün üretiminde kullanılmaktadır. Tıbbi ve aromatik bitkilerin dünyadaki yıllık pazar değeri yaklaşık 60 milyar dolar civarındadır” şeklinde konuştu.

EXPO tarihi fırsat

EXPO 2021 organizasyonunda endemik bitkilerin öneminin yanısıra yürütülen çalışmalara da değinen Başkan Savaş, “Tıbbi ve aromatik bitkilerin tarımının sürdürülebilir şekilde yapılması ve pazar potansiyelinin en iyi şekilde değerlendirilmesi için üretiminin belirli miktar ve kalitede olması büyük önem arz etmektedir. Tüketici ve sanayici taleplerine cevap veren nitelikte, ülkemiz ekolojik koşullarına uygun kaliteli çeşitlerin belirlenmesi, ıslah edilmesi, doğaya zarar vermeden toplanması, hasat sonrası işleme teknolojilerinin geliştirilmesi, tıbbi ve aromatik bitkilerde üretim ve pazar olanaklarını geliştirilmesine katkı sağlayacaktır. Biz böyle verimli ve zengin bir kentin kanaat önderleri olarak geleceğimizi çağın gereklilikleri ışığında inşa etmek için tüm imkanlarımızı seferber etmeyi gelecek nesillerimize borç bilmekteyiz. Dünyaya ve dünya pazarına açılmak için ilk büyük adımı attık. Bu inançla dünyanın en büyük organizasyonlarından olan EXPO’nun kentimizde gerçekleştirilmesi için önemli girişimlerde bulunduk. Bu tarihi fırsatı en iyi şekilde değerlendirip 2021’e kadar gerekli tüm hazırlıklarımızı tamamlayarak hem şehrimizi hem de ülkemizi en iyi şekilde dünyaya tanıtmak istiyoruz. ‘Medeniyetler Bahçesi’ teması ile gerçekleştirilecek olan fuarın hem ilimizin hem de ülkemizin ekonomisine büyük katkı sağlayacağına yürekten inanıyoruz. Fuar alanımızı, kentimizin köklü tarihini, kültürel zenginliklerini, gastronomisini ve tıbbi ve aromatik bitki çeşitliliğini ve yöresel ürün çeşitliliğini tüm dünyayla paylaşılacak şekilde tasarlamaktayız. İlimize kalıcı bir eser bırakma gayesiyle inşa edeceğimiz bu alan içerisinde gastronomi köyü, botanik bahçesi, yöresel ürün tanıtım ve pazarlama stantlarımız, tıbbi ve aromatik bitki bahçelerimiz ve fidanlıklarımız yer alacak. Aynı zamanda organizasyonun gerçekleşeceği alanda dikey tarım uygulaması yapılacak olup bu tarım alanlarının elektriği rüzgar ve ısı gibi sürdürülebilir enerji kaynakları ile temin edilecek. Seralarımızda üretilen ürünler EXPO alanındaki restoranlarda kullanılacak. Böylelikle taze ve besin değeri yüksek ürünler sofralara taşınmış olacak. Fidancılık, süs bitkileri ve endemik bitki türlerinin geliştirilerek bu sektörün güçlendirilmesi, Hatay’da 12 milyon olan fidan sayısının en az 100 milyon seviyesine hızlı bir şekilde getirilmesi çalışmalarının yapılması da EXPO hazırlıklarımız kapsamında projelendirilmiştir” şeklinde konuştu.

Bir cevap yazın